Voksne forbilleder skal redde spejderne

Det er ikke aktiviteterne, der fastholder de unge i spejderarbejde, men relationerne til de voksne, skriver Søren Østergaard i sin nyeste bog. Han mener, at FDF og spejderne mangler et projekt

Det er svært at se på billedet fra FDF’s landslejr Sletten i 2011, at der er medlemstilbagegang. Men det er ikke desto mindre tilfældet. FDF har mistet 27 procent af medlemmerne siden årtusindskiftet. –
Det er svært at se på billedet fra FDF’s landslejr Sletten i 2011, at der er medlemstilbagegang. Men det er ikke desto mindre tilfældet. FDF har mistet 27 procent af medlemmerne siden årtusindskiftet. –. Foto: Bo Amstrup.

Det er ikke umuligt at få de unge til at interessere sig for knob og pyramidebål igen, men det kræver voksne, der vil være forbilleder for de unge. Det mener leder af Center for Ungdomsstudier Søren Østergaard.

Han skriver i sin nyeste bog Problemet med venner er, at de jo altid giver én ret, at det ikke er aktiviteterne, der er det vigtigste for de unge, men relationerne til de voksne.

LÆS OGSÅ: Unge flygter fra spejderbevægelsen

De sidste 10 år har spejderbevægelsen og FDF mistet 22 procent af deres medlemmer. De arbejder alle med at få medlemstallet op igen, og for KFUM-Spejderne og Det Danske Spejderkorps vedkommende er det også begyndt at stige lidt.

Men i det store billede har alle større spejderorganisationer dog tabt langt flere medlemmer, end de har fået. Søren Østergaard mener at have en del af løsningen på, hvordan man kan holde på sine medlemmer.

Grunden til, at relationen til de voksne fastholder de unge, er, at aktiviteten på et tidspunkt vil blive kedelig, siger Søren Østergaard.

Han mener, at man kan få det lave medlemstal hos spejderne og FDF til at stige igen, hvis de voksne bliver opmærksomme på, hvor vigtigt deres engagement i de unge er. Foreningernes eneste projekt er at have det sjovt tirsdag aften, og det er et problem, mener Søren Øster-gaard. Det langsigtede projekt er vigtigt, hvis man vil fastholde medlemmerne.

Problemet med FDF-møder er, at de ser deres funktion som nogen, der holder en aktivitet. Men aktiviteten fastholder ikke, det gør relationen til de voksne, siger Søren Østergaard.

Lederne skal ville de unge så meget, at de tør engagere sig i dem på længere sigt og tør være betydningsfulde voksne, der giver plads til refleksion hos de unge. Søren Østergaard mener, at de unge efterspørger nysgerrige voksne, der hellere spørger en gang for meget end en gang for lidt.

De unge vokser op i en Facebook-kultur med nogen, der er på samme alder som de selv. Der er ikke nogen, man kan snakke med de svære emner om. Hvis man skal have de vigtige snakke, er det i foreningslivet, siger Søren Østergaard.

Førhen har forklaringerne på frafald blandt unge fokuseret på andre aspekter end forholdet mellem de unge og de voksne. I 2010 lavede Center for Ungdomsforskning en frafaldsundersøgelse til spejderorganisationerne i Danmark. Den konkluderede, at de unge oftest stoppede, fordi deres venner stoppede, eller fordi en anden fritidsaktivitet virkede mere spændende, og nævnte kun kort, at lederne skal have mere uddannelse.

Ifølge Søren Østergaard er det vigtigt at følge de unge i en længere periode, så de voksne kan blive en dannelsesfigur for de unge. Lederne kan først være med til at danne de unge, når relationen er stærk.

Ulrich Piltoft, generalsekretær for FDF, er enig med Søren Østergaard i, at de voksne spiller en stor rolle. Men man kan ikke tvinge folk til at være frivillige flere år ad gangen.

Der er ingen tvivl om, at lederen er den vigtigste person i fastholdelsen i FDF. Men det er svært at få ressourcer til lange forløb. Det er store krav at stille til en frivillig leder at skulle engagere sig i lang tid, siger Ulrich Piltoft.

Lektor ved Teologisk Pædagogisk Center Leise Christensen er enig. Hun mener, at de voksne gerne vil engagere sig i de unge, men det skal ikke fylde hele deres liv.

Unge spejderledere er en del af den generation, hvor man vil meget, og det vil være at stramme den, hvis man forventer, at de udfylder hele sendefladen, siger Leise Christensen.

Leder side 10