Retten til selvbestemmelse skal styrkes

Det skal være nemmere for pårørende at få en fuldmagt fra deres familiemedlemmer, som er ved at blive ramt af demens

Lovforslaget om fremtidsfuldmagterne var fredag til førstebehandling i Folketinget, og selvom der umiddelbart tegner sig et flertal for forslaget, er der stadig plads til forbedring. Det mener man i hvert fald hos Dansk Folkeparti.
Lovforslaget om fremtidsfuldmagterne var fredag til førstebehandling i Folketinget, og selvom der umiddelbart tegner sig et flertal for forslaget, er der stadig plads til forbedring. Det mener man i hvert fald hos Dansk Folkeparti. .

Retten til selvbestemmelse skal styrkes, og det skal være nemmere for pårørende at få en fuldmagt fra deres familiemedlemmer, som er ved at blive ramt af demens eller andre sygdomme, der med tiden kan gøre det umuligt for personen selv at træffe beslutninger. Derfor vil regeringen have indført såkaldte fremtidsfuldmagter.

Lovforslaget om fremtidsfuldmagterne var fredag til førstebehandling i Folketinget, og selvom der umiddelbart tegner sig et flertal for forslaget, er der stadig plads til forbedring. Det mener man i hvert fald hos Dansk Folkeparti. Muligheden for at kunne træffe beslutninger på forhånd burde nemlig gælde flere områder end regeringen i første omgang har lagt op til, mener sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselott Blixt:

”Der er bestemt gode ting i regeringens forslag, men det bør alligevel udvides på flere områder. For som det ser ud lige nu, fokuserer det alt for meget på at sikre de økonomiske forhold. Forslaget hænger ikke sammen med, at man i undersøgelser kan se, at det faktisk ikke er økonomien, men spørgsmålet om værdighed, der fylder mest for de ældre,” siger Liselott Blixt.

Hun henviser til en undersøgelse, som Dansk Sygeplejeråd, FOA og Ældre Sagen har fået lavet, som blev offentliggjort under en konference på Christiansborg om værdighed i ældreplejen på torsdag.

Undersøgelsen viste, at for 59 procent var den største bekymring ved at blive ældre, hvordan de ville blive plejet og behandlet, mens 35 procent havde økonomien i alderdommen som den største bekymring. Det skal den nye lovgivning i højere grad afspejle, mener Liselott Blixt.

Hun efterlyser samtidig, at man i Danmark, ligesom det i dag er muligt i Norge, skal have mulighed for, at den ældre kan skrive ned, hvilken omsorg han eller hun ønsker ved livets afslutning. Om man ønsker genoplivning, om man ønsker at dø i fred frem for at blive fragtet døende i ambulance fra plejecenter til hospital, og hvordan der skal reageres i livstruende situationer.

Fredag var både Liberal Alliance og De Radikale åbne over for at se på muligheden for at udvide forslaget til at gælde flere områder ,og forslaget er nu sendt til videre behandling i udvalg. Planen er, at loven om fremtidsfuldmagter skal være færdig inden sommeren 2015.