Ninka var en særlig formidler af menneskers livsvisdom

Anne Wolden-Ræthinge, alias Politiken-journalisten Ninka, er død. Hun blev 86 år

Ninka blev 86 år gammel.
Ninka blev 86 år gammel. . Foto: Leif Tuxen.

”Om lidt er de borte”. Sådan lyder titlen på en af Ninkas mange interviewbøger. Nu er hun selv borte, og står ikke længere op til udsigten over Øresund fra sin altanlejlighed i Skodsborg nord for København.

”Jeg har et langt liv at se tilbage på og et meget kort et at se frem til”, som hun sagde til denne artikels forfatter, da vi sammen stod og beundrede havudsigten for snart to år siden. Hun sagde det sagligt konstaterende for i samme åndedrag at opremse en strøm af navne på mennesker, hun havde mødt i sit liv, der blev 86 år langt.

For det var først og fremmest mennesker og deres historier, der interesserede Anne Wolden-Ræthinge, der allerede i 1950’erne fik sit journalistnavn Ninka. I første omgang som en praktisk foranstaltning, fordi, som hun sagde ”mit navn er jo en halv meter langt”, men kælenavnet, som hun tog efter den nævenyttige kanin i Peter Plys-bøgerne, bed sig fast. I journalistkredse blev det endda til et begreb. ”En Ninka” er en meget lang artikel, der får alle nuancerne om et menneskes liv og tanker med.

Ninka var prisbelønnet, blandt andet med den fineste journalistpris Cavlingprisen, for sine store personlige interviews med kulturpersonligheder, politikere og kongelige. Priserne var hun glad for og stolt over, men det der drev hende, var mødet med mennesker.

”Jeg bliver høj af mennesker, der er fyldt med livsvisdom, som de selv har måtte lære sig og erkende på godt og ondt”, sagde hun.

Blandt andet var hun særligt optaget af kunstnere, fordi de ”får os til at få øje på alt det, der ikke er hverdagsagtigt”.

Selv var Ninka en ordkunstner, der udfoldede sit helt særlige journalistiske talent først som elev ved dagbladet Sønderjyden, siden ved Nationaltidende og fra 1961 på Politiken. Gennem årene er det blevet til portrætsamtaler med så prominente navne som Ingmar Bergman, Marlene Dietrich, Carl Th. Dreyer, Graham Greene og Olof Palme. Et særligt venskabeligt forhold havde hun til billedkunstneren Per Kirkeby og forfatteren Thorkild Hansen.

Ninka var den første, der fik et solointerview med dronning Margrethe og en af de få pressefolk, som dronning Ingrid fortalte sine erindringer til.

Hun voksede op i Gråsten i Sønderjylland, hvor hendes far var kriminalassistent og moderen ansat ved toldvæsenet. Forældrene var aktive i modstandskampen og Anne Wolden-Ræthinge var hele sit liv optaget af besættelsestiden. ”Om lidt er de borte” er da også en samling interviews med nogle af modstandsbevægelsens frontkæmpere. I mange år samlede hun selv en flok venner i sit hjem efter 4. maj-arrangementet i Mindelunden.

Ninka efterlader sig en søn og to børnebørn.