Antibiotikaresistens-boblen kan godt punkteres

Hvis en sygdom er alvorlig og kostbar nok, kan man udvikle vacciner. Det så man nødvendigheden af i Norge, da miljøhensyn ved lakseproduktionen krævede det. Danmark bruger uhyre summer på at beskrive MRSA-problemet, men meget lidt på at løse det

Antibiotikaresistens-boblen kan godt punkteres

Kan ”antibiotikaresistens-boblen” punkteres? Ja! Hvis man involverer bredt funderede mikrobiologer med indsigt i infektionssygdommenes natur og de strategier, strukturer, mekanismer og molekyler (værktøjer og redskaber), som mikroorganismerne bruger i infektionsprocessen.

Således kan man blokere mikroorganismers etablering i ”patienten”, men også de ”cellepumper”, hvormed resistente bakterier skiller sig af med et antibiotikum. Hvis en sygdom er alvorlig og kostbar nok, kan man udvikle vacciner. Det så man nødvendigheden af i Norge, da lakseproduktionen ekspanderede, og miljøhensyn krævede det. Ved at udvikle vacciner baseret på ”beskyttende antigener” reducerede man antibiotikaforbruget med cirka 99 procent.

Mange infektionssygdomme præsenteres i pressen som nærmest ”uhelbredelige” som følge af en tilsyneladende eksplosiv resistensudvikling (for eksempel MRSA). De store overskrifter peger direkte på ”den globale resistenskatastrofe”, og samtidig beskrives en enkelt løsningsmodel: ”Bring antibiotikaforbruget ned”.

Den almindelige opfattelse er, at resistensproblemet bliver mindre eller helt forsvinder, når forbruget af antibiotika til behandlingen af dyr og mennesker sættes tilstrækkeligt ned! Resistensudvikling betragtes som værende direkte afhængig af forbrugsmængden, men er i virkeligheden et ”naturfænomen”, som permanent kræver ny viden samt nye intelligente løsninger og strategier.

Den foreslåede løsningsmodel er ikke tilstrækkelig, for den er rettet entydigt mod resistensudviklingen i miljøet. Udviklingen af den bakterielle resistens breder sig også i de lande, som allerede har kontrol og styr på antibiotikaforbruget.

Nu strammes kontrollen med forbruget yderligere. Men hvad gør vi, når overvågningen og kontrollen er optimal, de skyldige er fundet, og resistensudviklingen alligevel fortsætter, og behandlingen af vore patienter forbliver problematisk?

Allerede nu er det meget tydeligt, at der må være helt andre faktorer, som medfører den udbredte resistensudvikling, og denne udvikling kan nu også iagttages inden for de mest almindelige infektioner som for eksempel sårinfektioner efter operationer, bylder, lungebetændelser og blærebetændelser med flere.

Disse sygdomme rammer hovedsagelig enkelte patienter og især patienter med svækket immunforsvar. Ifølge Fødevareministeriet dør der årligt inden for EU cirka 25.000 mennesker af infektioner, der er forårsaget at antibiotikaresistente bakterier.

I vores del af verden kan vi generelt fortsat behandle patienterne med rimelige resultater med de tilgængelige antibiotika, men da ovenstående løsningsmodel åbenbart ikke ser ud til at løse eller standse resistensudviklingen, så må der sættes fokus på ”nye” muligheder og andre synsvinkler for at imødegå den problematiske resistensudvikling.

I øjeblikket er der fokus på mulighederne for at ændre det bakterielle miljø i staldene og på grisene, når det gælder forekomsten af de såkaldte svinebakterier (MRSA CC398) ved at udskifte de farlige bakterier med ufarlige mælkesyrebakterie (probiotika).

I Holland har man med succes kombineret intensiv hygiejne med brug af probiotika. I øjeblikket arbejdes også med prebiotika, som indeholder ufordøjelige ”plantefibre” herunder pektiner, som har en gunstig effekt på tarmfloraen. Bakterievirus (bakteriofager) og bioengineering af E. coli er andre muligheder.

Alle tiltag for at ændre resistensudviklingen hilses velkomne, men vi må stadig se i øjnene, at den enkelte patient, som pådrager sig en multiresistent infektion, kan komme i en situation, hvor der ikke er noget behandlingstilbud. Det er disse patienter og deres læger/dyrlæger, vi gerne vil gøre opmærksomme på, at der findes muligheder for at anvende kendte lægemidler sammen med ”klassiske antibiotika” og på den måde genanvende de gamle antibiotika.

På langt sigt vil denne mulighed, når den bliver accepteret og tilstrækkelig udbredt, være med til at tage noget af det kemiske pres, der har været på naturen og mikroorganismerne de seneste cirka 100 år, hvor det ene nye antibiotikum er blevet afløst af det næste.

På Statens Serum Institut (SSI) er med udgangspunkt i Antibiotikaafdelingen siden februar 1978 og herefter på Sønderborg Sygehus og ved Syddansk Universitet undersøgt den antibiotiske virkning af adskillige lægemidler, der anvendes til netop at påvirke menneskers og dyrs nervesystem - for eksempel sovemidler, lokale og universelle bedøvende midler og alle mulige gamle og nye psykofarmaka, som er udviklet nationalt og internationalt.

Det er dokumenteret, hvorledes disse lægemidler, der især anvendes som nervemedicin, kan anvendes som non-antibiotika mod resistente mikroorganismer, og at disse stoffer sammen med kendte antibiotika kan forhale eller forhindre resistensudvikling og gøre vidt forskellige mikroorganismer følsomme for antibiotika igen.

Lægemidler, der anvendes som nervemedicin, har langt flere virkninger eller ”bivirkninger”, end man til daglig er opmærksom på. Nogle af disse uudnyttede ”bivirkninger” kan udnyttes, således at man nødvendigvis må ændre vores generelle syn på begrebet ”bivirkninger”. Ordet kan således inden for vort forskningsområde anvendes positivt, idet man kan fjerne virkningen på nervesystemet og anvende den antimikrobielle virkning af de samme kendte lægemidler.

Man ved, at den antibiotiske virkning, der findes i både de ældre og i nye psykofarmaka, er ”en bivirkning”, der på baggrund af ligheder mellem nerveceller og mikroorganismer automatisk følger med, når der laves ny nervemedicin.

Denne antibiotiske virkning, som findes i nervemedicinen, er helt speciel og veldokumenteret. Den er imidlertid aldrig tidligere blevet systematisk udforsket med henblik på udvikling af nye antimikrobielle hjælpestoffer (såkaldte Helper Compounds).

I samspil med ”klassiske” antibiotika kan det udnyttes, at lægemidler, som ellers anvendes i behandlingen af psykisk syge, kan gøre resistente mikrober følsomme igen. Denne synsvinkel er nu internationalt anerkendt inden for forskningsområdet ”reversering af resistens ved hjælp af non-antibiotika”. Ja, selv den multiresistente tuberkulosebakterie kan behandles.

I England har man netop påbegyndt et projekt om ”resistance breakers” (Helperby Therapeutics), der forventes at give cirka 1000 jobs. I Danmark har vi haft denne viden i over 25 år, men det er lykkedes bureaukrater, ledere og et tøvende erhvervsliv at forhale et forskningsforspring, der burde være kommercialiseret for længst. Både politikere og Lægemiddelstyrelsen burde have en holdning til dette.

Det er paradoksalt, at vi i Danmark bruger uhyre summer på at beskrive et problem (MRSA), men meget lidt på at løse det. Desuden er det uforståeligt, at den veterinære ekspertise ikke udnyttes mere effektivt, når det nu gælder svineproduktion (og MRSA CC398).

Vi har ikke brug for en nedprioritering af den almene og kliniske mikrobiologi i en global befolkningseksplosion og dens konsekvenser, tværtimod. Vi har brug for en ekstra satsning på en viden, der fører til ”intelligent medicinering”, som alene kan reducere/løse resistensproblemerne.

Jette Elisabeth Kristiansen er speciallæge og dr.med., Søren Nielsen er dyrlæge, og Jens Laurits Larsen er professor, dr.med.vet.