Børn udnyttes som sexobjekter på nettet helt lovligt

Red Barnet ønsker ikke at kriminalisere hverken børn eller voksne, der deler billeder af sig selv eller hinanden med det helt legale formål at fortælle om gode, sjove mindeværdige øjeblikke. Men der er mange billeder på nettet i en gråzone, hvor børn udstilles som sexobjekter. Billederne er en stærk krænkelse af børnene

RED BARNET ØNSKER derfor en ændring af lovgivningen i Danmark, så det bliver muligt at retsforfølge de personer, der står bag en kommerciel seksuel udnyttelse af billeder af børn med det formål at tilfredsstille voksnes behov, skriver dagens kronikør.
RED BARNET ØNSKER derfor en ændring af lovgivningen i Danmark, så det bliver muligt at retsforfølge de personer, der står bag en kommerciel seksuel udnyttelse af billeder af børn med det formål at tilfredsstille voksnes behov, skriver dagens kronikør. Foto: Niels Ahlmann olesen/ Denmark.

BØRN UDSTILLES lovligt som sexobjekter på nettet. Tusindvis af billeder ligger frit tilgængeligt på det åbne internet. Billeder, hvor børn poserer for en fotograf i et professionelt studie.

De er klædt på til optagelsen. De viser kroppen frem. De står op, sidder omvendt, skrævende på en stol og kigger sig over skulderen. De sidder på gulvet eller ligger på sengen med let spredte ben.

Den måde, de poserer på, er klart erotisk. Nogle børn er iført badetøj eller shorts. De trækker lidt ned i kanten af tøjet, spidser munden og kigger intenst ind i kameraet. Nogle i undertøj med blonder. Andre i latex og lange læderstøvler med snører. Nogle billeder er fremhævet med en tekst, hvor man opfordres til at købe mere, eller en tegning af en penis.

Billederne er lovlige i Danmark. På andre billeder ser man børn, der poserer for fotograf i et studie. Billederne er ikke i sig selv erotiske. Men de bringes på hjemmesider, hvor hele konteksten er stærkt seksualiseret eller direkte voksen-pornografisk.

Den type af billeder af børn udgør tilsammen 90 procent af det materiale, der beskrives i en rapport, som Red Barnet udgav den 10. marts 2014. En rapport om billeder i gråzonen. Om hvordan børn lovligt udstilles som sexobjekter på nettet.

LÆS OGSÅ: Anbragte børn skal kende deres rettigheder

Billederne og den sammenhæng, de bringes i, er en stærk krænkelse af børnene. Den kendsgerning, at der er mennesker, der tjener penge på at udnytte billeder af børn, er en stærk krænkelse af børnene. Når vi dertil lægger, at barnet krænkes, hver eneste gang en voksen ser på billedet og bruger det til at tilfredsstille sine egne seksuelle behov, så er der grundlag for at gribe ind og sende et klart signal til alle: bagmændene, brugerne og børnene, om, at vi ikke accepterer krænkelse af børn.

RED BARNET ØNSKER derfor en ændring af lovgivningen i Danmark, så det bliver muligt at retsforfølge de personer, der står bag en kommerciel seksuel udnyttelse af billeder af børn med det formål at tilfredsstille voksnes behov.

Vi ved godt, at det er et vanskeligt område at lovgive på. Men det er ikke umuligt, og vi vil gerne bistå politikere og jurister i arbejdet med at præcisere og definere teksten til en lov. Det skylder vi børnene.

Vi kan ikke med sikkerhed sige, at der er danske bagmænd bag billederne. Vi kan ikke med sikkerhed sige, at der er danske børn på billederne. Giver det så overhovedet mening at stramme lovgivningen i Danmark? Ja, det giver mening. Både i et nationalt og i et internationalt perspektiv. Og i allerhøjeste grad set fra et børneperspektiv.

For vi kan med sikkerhed sige, at der er danskere, der opsøger disse billeder, og at de gør det med det formål at tilfredsstille deres egne seksuelle behov. Nogle af de voksne er pædofile, andre har ikke en seksuel præference for børn og opfylder ikke kriterierne for diagnosen pædofil.

Men hver eneste dag, hver eneste time, er der voksne, der krænker børn enten direkte ved fysisk seksuelt overgreb eller ved at se på billeder, erotiske poseringsbilleder af børn. Og vi ved med sikkerhed, at der er mennesker, der tjener rigtig mange penge på at distribuere billederne. Det er lovligt i Danmark. Men det er ikke i orden!

Vi ved ikke, hvem børnene er. Vi kan ikke med sikkerhed fastslå hverken deres identitet eller nationalitet. Men vi ved, at halvdelen af børnene på de billeder, der indgår i undersøgelsen, er i alderen 9-12 år. 14 procent er 5-8 år. Én procent viser billeder af børn under 5 år.

Langt de fleste billeder findes på helt almindelige hjemmesider. En fjerdedel ligger på billedfora, altså steder, hvor formålet er at dele billeder med andre. Mange af disse hjemmesider, især sider med en klart kommerciel kontekst, fremstår som modelsider. Åbningssiden viser en række fine modelbilleder af forskellige børn. Når man klikker på et af disse billeder, så får man adgang til en hel serie billeder af samme barn. Nogle billeder er uskyldige modelbilleder, andre er antydende erotiske, og nogle er klart erotiske. Hele konteksten er tydeligt erotisk og efterlader ingen tvivl om, hvad formålet er. Det er den type af billeder, den grad af krænkelse, vi ønsker omfattet af lovgivningen.

Red Barnet ønsker ikke at kriminalisere billeder af børn. Vi ønsker ikke at kriminalisere hverken børn eller voksne, der deler billeder af sig selv eller hinanden med det helt legale formål at fortælle familie og venner om gode, sjove, hyggelige og mindeværdige øjeblikke.

Selvfølgelig skal vi dele livet og dets glæder og sorger med hinanden. Vi skal bare tænke os rigtig godt om, når vi lægger noget på nettet. For når det først ligger på nettet, så kan det aldrig helt blive slettet. De billeder og tekster, vi deler med alle, dem kan alle også dele med alle andre. Ingen kan med sikkerhed vide, hvad tekster og billeder på nettet bruges eller misbruges til.

Det er en præmis, vi må vænne os til at leve med i det moderne, digitaliserede samfund. Internettet er kommet for at blive. Det er en fantastisk gave til menneskeheden. Men det er også en kæmpe udfordring og lige så meget som det er en gave, er det også for alt for mange børn (og voksne!) en forbandelse eller en trussel mod privatlivet.

DET ER I ØVRIGT tankevækkende, at det er de almindelige billeder af børn bragt i en erotisk seksualiseret kontekst, der har vakt størst furore og givet flest kommentarer efter offentliggørelse af rapporten om billeder i gråzonen. Måske er det bare lettere at forholde sig til og blive forarget over, at billeder af vores egne børn bliver stjålet og misbrugt på den måde?

Ingen tvivl om, at vi skal tage det alvorligt. Det er forargeligt, at det sker. Det er en krænkelse af børnene. Og det sætter sig dybe spor hos de børn, unge og voksne, der udsættes for det. Men disse almindelige billeder udgør dog stadig kun syv procent af det samlede billedmateriale i undersøgelsen.

90 procent af billederne viser børn, der fra starten udnyttes med et kommercielt seksuelt formål for øje. Når man ser de billeder, så er man ikke i tvivl om, at de er af en helt anden art end de almindelige billeder af børn. Det bliver vi nødt til også at forholde os til.

Vi kan ikke sige præcist, hvorfor børnene stiller op for fotografen. Måske har de fået penge for det. Måske har forældre givet tilladelse til det i den overbevisning, at formålet var et andet. Vi har begrundet mistanke om, at nogle børn er blevet solgt til bagmændene. Vi har begrundet formodning om, at nogle af børnene er blevet lovet en modelkarriere. De ved slet ikke, hvad billederne faktisk bruges til. Andre børn og unge er blevet manipuleret og måske truet til at posere. Det er på alle måder en krænkelse. Det er traumatiserende for børnene. Og vi skylder børnene at gøre noget ved det. Vi skylder børnene at sende et klart signal også gennem en stramning af lovgivningen. Både i Danmark og internationalt.

En stramning af lovgivningen vil samtidig betyde, at billeder i gråzonen kan blokeres i Danmark, at de bliver tilføjet et #id, et såkaldt hashtag, og noteres i politiets database med ulovligt materiale. Det betyder samtidig, at billederne også kan indgå som elementer i politiets efterforskning internationalt, og at de indgår i de kriterier, de store søgemaskiner på internettet benytter, når de filtrerer ulovligt materiale væk fra deres søgeresultater.

Det fjerner ikke problemet. Men det sender et klart signal, og det sparer børnene for yderligere krænkelse, når billederne blokeres og dermed ikke kan tilgås og misbruges.

Gitte Jakobsen er rådgiver om børns beskyttelse ved Red Barnet