Danske ateisters valg: Skal vi se fremad eller tilbage?

Verden var engang sort og hvid. Det kolonialistiske tankesæt gik ud på, at var du hvid, var du civiliseret og rationel. Var du sort, var du primitiv og irrationel. Denne tankegang har mange ateister i dag desværre overtaget, hvor de så er de hvide, mens de troende får rollen som sorte og primitive

I NOVEMBER LAVEDE VI ET FORSØG på facebookgruppen ”Ateistisk Selskab - Debatgruppe”. Et forsøg, der havde til formål at afdække danske ateisters værdisæt.

Vi postede derfor nyheden om, at Sam Harris, der er en af bannerførerne for den såkaldte nyateistiske bevægelse, netop havde udtalt, at han foretrak den stærkt konservative neurokirurg Ben Carson frem for den stærkt venstreorienterede MIT-professor Noam Chomsky som præsident.

Noam Chomsky betragtes som en af de vigtigste nulevende politiske tænkere på venstrefløjen og er selverklæret ateist. Ben Carson er syvendedagsadventist og mener, at Darwins evolutionsteori er inspireret af Djævelen, og at pyramiderne er bygget som kornlagre af den bibelske Josef.

Nyateisterne hylder rationalitet og videnskab som symbol på det moderne og oplyste samfund. Religion ser de som et evolutionært fortidslevn dømt til at uddø via naturlig selektion. At Harris foretrækker Carson frem for Chomsky, vil derfor være en overraskelse for nogen, men ikke for os.

Ateismen, som vi kender den i dag, har sin begyndelse i oplysningstiden. Det var et opgør med kirkens dogmatik, magt og fastlåste hierarkier.

David Hume banede vejen for et naturvidenskabeligt verdensbillede, og Gud blev en overflødig hypotese. Op igennem tiden fortsatte fremtrædende ateister med at tale imod kirkens dogmatik og dens diskrimination af

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.