Er Facebook-aktivitet en form for hverdagsreligiøsitet?

Når det moderne menneske gerne vil være online, så kan der sagtens heri ligge en længsel efter et altomfattende nærvær, som måske er lidt i familie med en længsel efter Gud, mener dagens kronikør, som i samme åndedræt advarer mod faren for selvfordobling og personlig historieforfalskning

FACEBOOK ER EN DEL AF manges hverdag. Her kan udveksles billeder og beskeder, vi kanlinke oglike , og her kan gamle bekendtskaber genoplives. Et virtuelt fællesskab kan følge med i vores gøren og laden – når vi er online, ”er vennerne nær”. Facebook er et socialt medie, et virtuelt rum.

Det er muligt at være online morgen, middag og aften. Aktiviteten på Facebook er næsten ritualiseret. Kan den betragtes som en form for moderne hverdagsreligiøsitet?

Den norske forfatter Karl Ove Knausgård skriver et sted i tredje bind af ”Min kamp” om en situation, hvor han kigger på billeder i et fotoalbum. Han beskriver den lidt flimrende fornemmelse: Det er bare mennesker, der ”er i gang med at lave et eller andet for mig uudgrundeligt, det er tiden, vi tager billeder af, ikke menneskene i den, de lader sig ikke indfange” .

Knausgård rammer noget her: Aktivitet på Facebook er jo overfladisk, en form for adspredelse, hvad alle godt ved, og det er ikke let at forbinde noget altafgørende eller uudgrundeligt i tilværelsen med den strøm af informationer, billeder og mekaniskeuploads , der møder en. Det er for flygtigt,

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.