Hvad blev der lige af fasten?

Fasten er med årene blevet mere og mere utydelig i folkekirkens kristendom, og i en enkelt nyere bibeloversættelse er det helt forsvundet. Ordets forsvinden ligner en folkekirkelig-teologisk undskyldning for at komme af med begrebet faste, mener dagens kronikør

Den del af kirkeåret, vi befinder os i nu, kaldes ”fasten”. Det er tiden op til påske, og fasten er da oprindelig ment som en forberedelse til og fordybelse i lidelseshistorien. En periode, hvor man stemte sig selv ind på eller gjorde sig modtagelig for påskens budskab.

Det vil i princippet sige, at man i en periode undlader visse ting, giver afkald på noget af det daglige velvære for at blive tunet ind på noget andet, der måske ellers vil have sværere ved at trænge igennem til os. At man forbereder sig, fordyber sig.

De to rækker af evangelietekster, der prædikes over på fastetidens søndage, er ikke overtydelige i deres tilknytning til fasten, hvad der vel egentlig burde undre, da ellers advents-, jule- og påskesøndagene er helt naturligt fokuserede på deres gennemgående emner.

Ser vi de to tekstrækker igennem, så har første søndag i fasten i første tekstrække historien fra Matthæus 4, 1-11 om Jesu fristelse i ørkenen, hvor Jesus og Djævelen kappes om at servere citater fra det, som vi kalder Det Gamle Testamente, det vil sige jødernes hellige skrifter.

Et af de citater, som Jesus slynger i hovedet på Djævelen, er fra

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.