Interessen for Tordenskiold er tidløs og klassisk

Det er ikke rigtigt, at den store folkelige interesse, der i dag er for Tordenskiold, skyldes, at Danmark igen er en krigsførende nation og har været i kamp i Irak og Afghanistan. Interessen for den danske søhelt har været der siden hans død for knap 300 år siden, skriver dagens kronikør

Den 8. december 1910 var der premiere på en film om Tordenskiold kreeret efter Carit Etlars skuespil om søhelten. At en af de første film, der blev fremstillet i Danmark, netop omhandlede den fra vor historie bekendte søhelt, var sikkert ikke tilfældigt.

Lige siden hans død i 1720 har kendskabet til og interessen for ham været vedvarende og konstant i så vel Danmark som Norge. Fortegnelsen over bøger og artikler omfatter i dag - snart 300 år efter hans død - over 2000 numre.

Disse mange udgivelser kan deles i en meget begrænset mængde videnskabeligt baseret litteratur og en omfattende populærhistorisk litteratur, som kun i begrænset omfang har taget hensyn til de videnskabelige udgivelser, og som i høj grad har båret den vedvarende interesse for søhelten.

Ud over bøger og artikler har den vedvarende interesse ytret sig på adskillige områder i så vel Danmark som Norge i form af opsætning af statuer, udsendelse af frimærker, gengivelse på pengesedler, etablering af selskaber og klubber i Tordenskiolds navn, navngivning af restauranter og caféer, gennemførelse af tordenskioldsdage, den årlige festival i Frederikshavn og navngivning af orlogsskibe

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.