Mormors dyne var udstoppet med hele høns

I forlængelse af studenteroprøret kom den store afritualisering i kirken. Men i vores pædagogiske iver smed vi alt for meget ud med badevandet. For hvad enten man er 3 eller 93 år, kommer man ikke i kirke for at forstå. Man kommer for at synge, bede, lytte og holde nadver, skriver dagens kronikør

Mormors dyne er tung. Udstoppet med hele høns, siger min far. Inden den kommer i sit venlige, blåstribede betræk, er den stor, rød og dufter køligt af viktualiekælderens søde æbler og saltet flæsk.

Men når den så er kommet i sit stribede ”mormorbetræk”, bliver den endnu tungere. Tung af overskud og kærlighed og ikke længere til at ryste af. Under dynen er jeg på plads! Så urørlig, som når jeg falder i søvn på hendes skød!

Mormor synger aftensang med os: ”O Jesus du min glæde/ du dine vinger brede.” Eller indimellem den lidt vemodige: ”Klokken slår,/ tiden går,/ evigheden forestår.”

Jeg kan tydelig høre klokken inde fra spisestuen. Hvert kvarter. Dagen og stilheden er rammet ind. Den lyse aften leget til ende. Dagens sidste portion jordbær spist. Så nu er der blot tilbage at takke Gud for dagen og bede ham passe på alle dem, vi holder af.

Om mormors dyne virkelig er udstoppet med hele høns, ved jeg ikke. Min far siger så meget, som de voksne synes er morsomt. Jeg drømmer i hvert fald aldrig om hønsene. Måske fordi vægten gør mig tryg.

Sådan husker jeg det. Men hvis dynen ikke var

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.