Opstandelsens rose fra det hellige land

Da de europæiske pilgrimme kom til det hellige land, hørte de om jerikorosen, og de så den brede sig og grønnes ved blot en smule vand. Da planten er et fantastisk under, er historierne om den mange. Det fortælles blandt andet, at en vindblæst og tør rose gav næring til et bål, som Josef og Maria tændte på vejen til Betlehem

”Ørkenen og det tørre land skal glæde sig,

ødemarken skal juble og blomstre,

den skal blomstre som rosen ”

(Esajas 35, 1-2)

Det lyder som et mirakel, at en rose kan vokse i ørkenen, og sådan er det da også ment. Der kan slet ingenting gro i en ørken eller ødemark, ligesom den blinde ikke pludselig kan se eller den halte springe som en hjort, som Esajas påstår.

Alligevel kan det være, at profeten har fundet inspiration til sine smukke ord om, hvad der skal ske, når Guds rige kommer, i en særlig plante, som han har kendt fra sin barndom.

Lad os gætte på, at profeten var fra Jeriko, en by, som ligger i en oase 250 meter under havets overflade midt på en bar slette. Der i sin hjemby har Esajas som dreng spejdet ud over det nøgne landskab på den anden side af bymuren, og der har han set og erfaret, hvordan kildevældet indenfor har gjort Jeriko frodig og frugtbar. Der har han truffet jerikorosen.

Han har set en lille grå, sammenrullet vækst blive blæst ind ude fra sletten. Nærmest en vissen tot græs. Men hvis planten ramte et sted med blot en smule vand, blev den i løbet af en dag eller et par timer til en frodig grøn plante.

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.