Shakespeare er ikke for fastholdere

I denne uge er det 450 år siden, William Shakespeare blev født. Vistnok. For som bøgerne om ham viser, er der mange usikkerheder omkring årstallene for dramatikeren og hans kendteste værk Hamlet

epa04072088 A reproduction of a previously unknown portrait of English poet and playwright William Shakespeare is presented in Mainz,       Germany,       12 February 2014. Shakespeare expert Hildegard Hammerschmidt-Hummel claims to have proven the authenticity of two pictures as genuine portraits of Shakespeare (1564-1616). She used a catalog of criteria,       which considered specific facial and disease characteristics,       to confirm their authenticity. The painter of the works is unknown as well as the whereabouts of the originals.  EPA/DANIEL REINHARDT ATTENDTION EDITORS: EDITORIAL USE ONLY IN CONNECTION WITH REPORTS ON THE PRESENTATION  EDITORIAL USE ONLY
Epa04072088 A reproduction of a previously unknown portrait of English poet and playwright William Shakespeare is presented in Mainz, Germany, 12 February 2014. Shakespeare expert Hildegard Hammerschmidt-Hummel claims to have proven the authenticity of two pictures as genuine portraits of Shakespeare (1564-1616). She used a catalog of criteria, which considered specific facial and disease characteristics, to confirm their authenticity. The painter of the works is unknown as well as the whereabouts of the originals. EPA/DANIEL REINHARDT ATTENDTION EDITORS: EDITORIAL USE ONLY IN CONNECTION WITH REPORTS ON THE PRESENTATION EDITORIAL USE ONLY. Foto: Daniel Reinhardt/EPA/.

essay

Den 26. april 1564 blev William Shakespeare døbt. Det er dokumenteret i kirkebogen i Holy Trinity Church, sognekirken i Stratford-upon-Avon. Børnedødeligheden var stor i perioden, derfor gætter man på, at Shakespeare må være født få dage før dåben. Man gætter på den 23. april, altså i forgårs for 450 år siden, men det kan diskuteres.

I påsken har jeg læst Niels Brunses ypperlige lille bog Shakespeares ansigter på 150 sider (Forlaget Per Kofod). Brunse oversætter for tiden alle Shakespeares tekster: alle 26 skuespil foruden alle digte. Der er intet andet land, hvor én mand har påtaget sig og udført det drabelige slid, som han også har fortalt om i et interview her i avisen. Brunse er skeptisk. Derfor mener han, at den 23. april som Shakespeares fødselsdag passer lidt for godt, fordi det er Englands nationaldag, Sankt Georgs Dag. Shakespeare døde den 23. april 1616, det er dokumenteret. En Shakespeareelsker kom til at græde, da hun hørte, at datoen for nationaldigterens fødsel og død var den samme.

I 2001 udgav jeg en bog om Hamlet. Jeg kaldte den Uglen og bagerdatteren. Titlen stammer fra Ofelia, som, lige før hun bliver sindssyg, siger: Man siger, at uglen var en bagers datter. Åh Gud, vi ved, hvad vi er, men ikke, hvad vi bliver.

Hvis Ofelia druknede sig, ville hun ikke få en kirkelig begravelse, den katolske kirke fordømmer selvmordet, derfor ville hun blive ugleset. Jeg lagde vægt på, at min Hamletbog udkom i 2001, fordi man ved, at Hamlet første gang blev opført på The Globe i 1601. Man har længe ment, at Shakespeare omarbejdede et drama af Thomas Kyd (det man kalder Urhamlet). Brunse citerer Eric Sams, som i 1988 påviser, at den første Hamlet ikke var skrevet af nogen anden end Shakespeare selv. Han er vittig, fordi han kalder sin teori taboo or not taboo. Er det forbudt eller tilladt at røre ved urhamletteorien?

LÆS OGSÅ: Hemmeligt kunstværk er på vej i havet

Har Eric Sams ret, er Hamlet første gang kommet i 1589, da Shakespeare var 25 år og færdiggjorde første version af Hamlet. Shakespeare har flere gange omarbejdet sine skuespil, så hvorfor ikke også Hamlet? Shakespeares far, John Shakespeare, var garver og handskemager i Stratford. Han blev borgmester i byen fra 1568 til 1569. Han mistede posten og gik fallit. Shakespeare er som den ældste søn forpligtet på at skaffe sin far oprejsning og vinde æren tilbage. Vi ved, at Shakespeare i 1576 får adelsskabet og våbenskjoldet: en falk, som ryster vinger på et spyd. Brunse mener, at den omstændighed, at Hamlet skal retfærdiggøre og genoprette faderens ære, må have mindet om hans egen situation. Vi ved godt som danskere, at Saxos helt hedder Amlet, og at han lever i Jylland, hvor man stadig kan finde hans grav.

Hvordan bliver Amlet til Hamlet, og hvorfor lever han i Helsingør? Shakespeares kilde er dels Saxo og dels F. Belleforest, som genfortæller Amlet i Histoire Tragiques fra 1570.

Shakespeares ven i Stratford hed Hamnet, og Shakespeare kaldte sin eneste søn Hamnet. Shakespeare blev i november 1582 gift med Anne Hathaway. Han var 18 år og hun 25 eller 26. Året efter fik de datteren, Susanna, og halvandet år efter tvillingerne, Judith og Hamnet. Hamnet dør ung og bliver begravet i Stratford.

I Stratford findes en dokumenteret historie om en ung pige, der druknede sig i floden Avon i 1579 ligesom Ofelia. Brunse mener, at den drukneulykke gjorde voldsomt indtryk på Shakespeare, især fordi hans lillesøster, Anne, døde samme år. Hun blev kun syv år. Pigen, der druknede sig, hed mærkelig nok Katherine Hamlet.

Mange af Brunses kilder har jeg selv benyttet, men det er spændende for mig, at han henviser til Germaine Greers Shakespeares Wife fra 2007. Den fylder 400 sider, og forfatterinden har studeret alle mulige dokumenter. Hun imødegår påstanden om, at Shakespeares ægteskab var ulykkeligt. Det er sandt, at Shakespeare i mange år arbejdede i London, både som skuespiller og forfatter, men han følte sig mest hjemme i Stratford, hvor hele hans familie og han selv er begravet. Man har ment, at den omstændighed, at ægteparret ikke fik flere end de tre børn, kunne tyde på, at de ikke var tæt forbundne.

Greer viser, at tvillingefødsler var risikable og ofte betød, at kvinden ikke kunne føde på ny. Da Shakespeare dør i 1616, har han og Anne været gift i 33 år. Man har påpeget, at Shakespeare i sit testamente noterer, at Anne Shakespeare skal arve hans næstbedste seng. Man har pointeret, at den sætning tyder på, at han havde haft større fornøjelse i andre senge end i konens. Greer afviser også den tolkning. Shakespeare købte det store hus The New Place i Stratford, men han testamenterer huset til sin datter, Susanne og hendes mand, lægen Hall, som i øvrigt satte det første monument af Shakespeare.

Greer mener, at Anne derfor har valgt et andet sted at bo og måske ikke har kunnet transportere hans bedste seng. Greer har tre argumenter for, at Shakespeare ikke bad familien om at bo i London. For det første er skuespillere ikke agtede i London (Tag vasketøjet ned, nu kommer skuespillerne til byen!, som man sagde), for det andet rejste den gruppe, Shakespeare tilhørte, The Kings Men, meget rundt i hele England, for det tredje var London tre gange ramt af pest, så man måtte undgå mange tilskuere på grund af smittefare.

At Shakespeare var en fremragende skuespiller er dokumenteret ved den første folio-udgave af hans skuespil 1623, udgivet af hans bedste venner. Her er han selv nævnt allerførst på listen over de vigtigste skuespillere. Det er også dokumenteret, at han har spillet med i to af Ben Johnsons skuespil. Man ved med sikkerhed, at Shakespeare selv spillede Hamlets fars genfærd og i det hele taget yndede at spille gamle mænd. Men ellers er der mange usikkerheder om den store dramatikers liv nok til at vi kan fortsætte med at være optaget af ham også de næste 450 år.