Forlag har succes med bønner og salmer

Lyrik med et forkyndende sigte trykkes i store oplag. Lyrikken er blevet mere tilgængelig, mener ekspert

Forfatteren Simon Grotrian i sit barndomshjem samt hos en gammel ven i anledningen af påsken, hvor han udkommer med en ny digtsamling.
Forfatteren Simon Grotrian i sit barndomshjem samt hos en gammel ven i anledningen af påsken, hvor han udkommer med en ny digtsamling. Foto: Sofie Amalie Klougart.

På samme måde som digtsamlinger i dette forår hitter hos læserne, er også bønnebøger, samlinger med nye salmer og andre bøger med kristen lyrik begyndt at udkomme i stigende oplag.

På Religionspædagogisk Forlag har man aldrig tidligere oplevet at trykke en bønnebog i tredje oplag, som det netop er sket med Helle Stage Søtrups Send flere engle.

På Aros Forlag har man haft succes med Himlen under mine fodsåler, der indtil videre er udkommet i 1400 eksemplarer, hvilket er dobbelt så mange som det kristne forlags normale oplagstal på en bog.

På Unitas Forlag blev Niels Anker Jørgensens salmesamling Du siger det med blomster udsolgt på et halvt år og er nu trykt i andet oplag. Også Iben Krogsdals salmesamling Vi som er søgende meldes udsolgt, oplyser redaktør Niels Mose.

LÆS OGSÅ: Det guddommelige i et åbent univers

For år tilbage havde vi typisk et oplag liggende i to-tre år, nu bliver bønnebøger og salmesamlinger solgt meget hurtigere, siger han.

Forlaget Borgen, der nu er en del af Gyldendal, udgav for nogle år siden Simon Grotrians bønnebog Citroner fra Vorherre, og den er ligesom Send flere engle nu trykt i tredje oplag. Også Grotrians mange salmesamlinger sælger godt, og da de er uden melodier, læses de af mange som digte.

I forhold til Yahya Hassans trykoplag på 100.000 eksemplarer og Henrik Nordbrandts samlede digte, der udkommer senere på ugen, er oplagstallene på de kristne udgivelser små. Men tendensen er den samme.

Der er en fornyet interesse for bøn, som blandt andet kan hænge sammen med vores optagethed af det poetiske sprog. Det religiøse sprog er for mig at se netop et poetisk sprog. Bredt forstået.

Det siger Ingrid Ank, der er redaktør på Aros Forlag.

Sognepræst Morten Skovsted, der er stifter af netværket Syngnyt.dk, oplever også en markant stigning i interessen for nye salmer og bønner. Ifølge ham hænger det sammen med, at den nye kirkelige poesi i højere grad end den gamle taler til kulturkristne danskere:

Poesien er fri, intuitiv og billedskabende. Den kristne poesi, der skabes nu, er mindre dogmatisk og bombastisk, og derfor passer den fortrinligt til mange danskeres kulturelle og ikke-bekendende forhold til kirken.

Dan Ringgaard, lyrikekspert og lektor på Aarhus Universitet, ser nutidens digte som lettere tilgængelige end de tidligere og mener, at det forklarer en del af succesen.

De unge digtere skriver meget ligetil og i en stil, hvor deres egen person spiller en stor rolle. Samtidig er lyrikken i sit væsen ikke fiktiv på samme måde som romaner. Det ligger i genren, at den går tættere på forfatteren, og dermed bliver den en del af den selvbiografiske bølge, der skyller ind over os i disse år.