Digital post mangler hos en million

Især unge er ikke parate til digital kommunikation

Fra den 1. november er det slut for alle danskere over 15 år med et cpr-nummer at modtage noget som helst fra blandt andet kommune, sygehus og Skat med konvolut og frimærke. Men langtfra alle danskere er parate til overgangen til den såkaldte digitale postkasse.
Fra den 1. november er det slut for alle danskere over 15 år med et cpr-nummer at modtage noget som helst fra blandt andet kommune, sygehus og Skat med konvolut og frimærke. Men langtfra alle danskere er parate til overgangen til den såkaldte digitale postkasse. . Foto: .

Om fire måneder bliver det obligatorisk for alle borgere at kommunikere digitalt med det offentlige. Fra den 1. november er det slut for alle danskere over 15 år med et cpr-nummer at modtage noget som helst fra blandt andet kommune, sygehus og Skat med konvolut og frimærke. Men langtfra alle danskere er parate til overgangen til den såkaldte digitale postkasse. 

Det gælder faktisk hele 23 procent af danskere over 15 år, svarende til en million borgere. Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Biblioteksforening foretaget blandt 1160 danskere.

Ni procent, svarende til lidt under en halv million danskere, har slet ikke hørt, at det snart er lovpligtigt at kunne modtage post fra det offentlige digitalt.

Folkebibliotekerne spiller en vigtig rolle i overgangen til den digitale postkasse og har i flere år tilbudt it-kurser og hjælp, ofte målrettet til ældre borgere. Men undersøgelsen viser overraskende, at ældre faktisk er bedre forberedte til de nye tider end yngre.

”Mange unge ved simpelthen ikke, hvad de skal gøre for at blive klar,” siger formand for Danmarks Biblioteksforening Steen B. Andersen i en pressemeddelelse.

Biblioteket tilbyder hjælp med at oprette en digital postkasse, men mange er ikke klar over det. Ifølge Steen B. Andersen er digitaliseringen et stort projekt, som kun kan lykkes, hvis alle er med.

”Derfor er det vigtigt at få hjulpet dem, som ikke er klar endnu, for der er ikke lang tid til den 1. november,” siger han.

Den digitale postkasse er en del af regeringens digitaliseringsstrategi 2011-2015, som skal modernisere danskernes velfærd og effektivisere den offentlige sektor.