Hist, hvor highway'en slår en bugt

TV 2-journalist Lars Toft Rasmussen er kørt tværs over USA på cykel. Det er der kommet en gemytlig rejsebog ud af, som undervejs punkterer myter om kristne og konservative amerikanere

 Den 58-årige journalist cyklede tværs over USA fra San Francisco til Washington på seks uger under valgkampen i 2012 mellem republikaneren Mitt Romney og demokraten Barack Obama.
Den 58-årige journalist cyklede tværs over USA fra San Francisco til Washington på seks uger under valgkampen i 2012 mellem republikaneren Mitt Romney og demokraten Barack Obama.

Journalist på TV 2 Lars Toft Rasmussen fik i karrierens sensommer mulighed for at udleve en gammel drøm. Den 58-årige journalist cyklede tværs over USA fra San Francisco til Washington på seks uger under valgkampen i 2012 mellem republikaneren Mitt Romney og demokraten Barack Obama. Målet var at møde det ”røde” Amerika: de konservative og kristne vælgere mellem kysterne, som vi sjældent hører om i danske medier, fordi det ”blå” Amerika de liberale, sekulære demokrater i storbyerne tiltrækker sig al opmærksomhed, blandt andet fordi de ligner danske journalister mest.

Rasmussen er anderledes og helt sin egen: Bosat i et fiskerleje uden for Odense og opvokset i Jylland ved han godt, at livet set fra storbyen blandt ligesindede kun er ét perspektiv blandt andre. Så det er sikkert faldet ham naturligt at få idéen til denne bog, der kom ud af strabadserne med 5000 kilometers landevejscykling og minimal oppakning.

”USA på tværs på cykel blandt røde amerikanere” er en glimrende udgivelse. Personlig, men med perspektiv, og krydret med kortfattede historiske forklaringer på aktuelle forhold. Rasmussen bruger sin basale journalistiske nysgerrighed til at komme ind til mennesker og steder, som vi ellers ikke hører om som andet end statistik. Ofte overnatter han hos amerikanere, som han møder undervejs, og som gæstfrit inviterer ham indenfor, såsom et elskværdigt mennonitpar i Nevada, der justerer den udsendte danskers opfattelse af kristne zionister, eller en 45-årig kvinde i Nevada, der har en tom autocamper stående hjemme i haven som danskeren kan sove i selvom hendes mand er noget loren ved idéen.

Tættere ved målet i Ohio træffer han den 45-årige caféejer Michelle, der tidligere har stemt på Obama, men er blevet dybt skuffet over præsidenten. Hun oplever, at hun med arbejdsdage på op til 18 timer får for lidt ud af det i forhold til folk på understøttelse.

”Den snigende socialisme” er et begreb, som Rasmussen ofte støder på på sin vej, altså opfattelsen af, at Obama bryder med grundlæggende amerikanske idealer som virketrang og kirkegang.

Hvad det sidste angår er det en bonus ved bogen, at den danske journalist er fuldkommen fordomsfri og ganske vidende om amerikanske kirkelige forhold. Det er et særsyn i standen. Jævnligt svinger han forbi en kirke på sin vej og får en snak med præsten efter gudstjenesten. I hvilken anden dansk bog om USA kan man få et lynkursus i forskellene på det tre lutherske kirkesamfund ELCA, LCMC og LCMS? Læs selv ”USA på tværs” og bliv klogere på forskellene.

Og læs også bogen for at blive klogere på, hvad helt almindelige amerikanere tænker om deres land. Rasmussen er godt rejseselskab: en nysgerrig journalist, der går ind i folk med cykelsko på, og som ikke lader sine fordomme stå i vejen for korrekt formidling af konkrete forhold.

Ikke alt er i top: Der er nogle slåfejl i bogen, de mange fotos er ofte mere gemytlige, end de er stor kunst, og bogen burde være sendt på gaden noget før. Mange har forlængst glemt Romney, nu drejer det sig om næste valg, hvor Obamas afløser skal findes. Men det ændrer ikke ved, at forfatterens rejseglæde og USA-fascination smitter, og at læseren får lyst til at kridte cykelskoene, komme op i gear og selv drøne ud ad highway'en.