Digitaliseringsprojekt udgiver papiravis

I en ny avis kan danskerne læse om Statsbibliotekets arbejde med at digitalisere 32 millioner gamle avissider. Arbejdet kan sætte nyt perspektiv på vores fælles offentlige fortid, siger professor

Udsnit af forsiden af første udgave af papiravisen.
Udsnit af forsiden af første udgave af papiravisen. . Foto: Statsbiblioteket.

Det lyder måske paradoksalt, men den er god nok: Statsbiblioteket, der lige nu arbejder på at digitalisere flere millioner avissider i Danmark, har selv udgivet en avis i papirform.

Udgivelsen DenGANG udkom for nylig og har til formål at indvie danskerne i verdens største avisdigitaliseringsprojekt. Frem til 2016 skal 32 millioner avissider fra Statens Avissamling gøres digitale og frit tilgængelige for alle.

Og når man netop arbejder med aviser, er det oplagt selv at lave en, siger formidlingskonsulent ved Statsbiblioteket Karen Williams.

”Vi arbejder med aviser, som er udkommet gennem flere hundrede år. Det vil vi gerne kreditere ved at holde traditionen ved lige. Alt digitaliseres i dag, så derfor synes vi, det er fint stadig at give lidt plads til den gamle papir-avis,” siger hun og tilføjer, at avisen fra juni gerne skal følges op med en ny udgivelse hvert halve år frem til 2016.

”Avisen er vores måde løbende at dokumentere projektet på både for vores egen skyld og for alle andres. Med den kan vi fortælle omverden om arbejdet, som mange forhåbentlig får glæde af. Det er vigtigt for os, at vi får bevaret aviser fra langt tilbage, men danskerne skal også gøres opmærksomme på de gevaldige muligheder, som den større tilgængelighed åbner for.”

I det første nummer kan man blandt andet læse, hvordan digitaliseringsprojektet kan være til nytte for historikeren fra kvindemuseet, ægteparret, der går op i slægtsforskning, for papiraviserne selv og for forfatteren Peter Øvig Knudsen, som henter inspiration til sine karakterer i gamle aviser.

Og flere vil sandsynligvis gøre brug af de digitale aviser med tiden, siger Statsbibliotekets leder Svend Larsen.

”I dag er det nok begrænset, hvor mange der søger i aviser tilbage fra 1800-tallet, men det skyldes netop, at det er besværligt. Med det her projekt bliver en væsentlig del af vores kulturarv og historie lettere tilgængelig for flere, og vi ved fra både danske og udenlandske forhold, at når store mængder data gøres tilgængelige, så kan de bruges på andre måder end ventet.”

Professor i medievidenskab ved Syddansk Universitet Kirsten Drotner har blandt andet beskæftiget sig med fremtidens medier og digitalisering af kulturarven.

Hun finder projektet betydningsfuldt og vurderer, at det kan være med til skærpe danskernes forståelse af, at de har en fælles offentlig fortid.

”Trykte medier er sammen med de danske filmarkiver og DR's arkiver danskernes vigtigste adgang til hverdagens fortid. Ved at søge i de gamle aviser finder man ikke private breve og familiefotos, men derimod de spørgsmål og temaer, som danskerne har debatteret og udvekslet med hinanden. Med retrodigitaliseringen får danskerne adgang til på egen hånd at få et nyt perspektiv på deres offentlige fortid og mulighed for at korrigere i deres egen erindring,” siger Kirsten Drotner.

Hun tilføjer, at projektet også får stor betydning for kultur- og medieforskere, som vil få bedre muligheder for at undersøge behandlingen af forskellige emner gennem tiden.