Amerikansk adgang til uddelingen af britisk litteraturpris vækker debat

For første gang kan amerikanske forfattere deltage i kampen om den største britiske litteraturpris

Siri Hustvedt har skrevet ”Den flammende verden”, der som den eneste af de nominerede romaner er udkommet på dansk.
Siri Hustvedt har skrevet ”Den flammende verden”, der som den eneste af de nominerede romaner er udkommet på dansk. . Foto: Alejandro Garcia/EPA/ScanpixScanpix.

De 13 finalister til årets Man Booker Prize er netop blevet offentliggjort, og det har affødt en stor debat. Det er den største litteraturpris, som uddeles i Storbritannien. Og for første gang kan amerikanske forfattere kvalificere sig, hvis deres værker er udgivet i Storbritannien.

Det amerikanske indtog betyder, at der ikke længere er fundet plads til litterære stemmer fra Asien og Afrika. Samtidig er der uhørt få kvinder.

”Der er næsten flere på listen, der hedder David, end der er kvinder,” lyder det sarkastisk fra den kvindelige forfatter Linda Grant om det faktum, at med blot tre kvindelige nominerede er antallet af kvinder det laveste siden 2001. De er britiske Ali Smith samt de to amerikanere Karen Joy Fowler og Siri Hustvedt. Sidstnævntes bog ”Den flammende verden” er den eneste af de 13 nominerede, som hidtil er udkommet på dansk.

Vinderen af Man Booker Prize 2014 offentliggøres i oktober. Prisen er uddelt siden 1969 og har indtil nu været forbeholdt forfattere, som har skrevet på engelsk og er fra Storbritannien, lande i det britiske Commonwealth samt Irland.

Bogen skal være udgivet på et britisk forlag, og britiske forlag må hver indstille to værker. Netop den regel betyder ifølge Linda Grant, som selv var blandt de nominerede i 2008, at forlagene er nødt til ofre andre forfattere i deres indstillinger for at få plads til amerikanske forfattere.

”Det vil blive meget sværere for nogle i Storbritannien og Commonwealth-landene at blive læst af juryen,” lyder kritikken fra Linda Grant i avisen The Times.

Prisen har hvert år en ny jury, og årets juryformand er filosoffen Anthony C. Grayling. Han understreger i forbindelse med offentliggørelsen, at juryen hverken har set på køn eller nationalitet.

”Når du skal læse 154 bøger, bruger du ikke megen tid på at fundere over, hvorvidt forfatteren er mand eller kvinde, eller hvor i verden de kommer fra,” fastslår A.C. Grayling.

Han medgiver samtidig, at mange forlag har indstillet amerikanske forfattere, da det var første gang, de havde muligheden.

Finalefeltet omfatter fire amerikanske forfattere, to fra Irland, hvoraf den ene har boet i USA i mange år, samt seks britiske, hvoraf Neel Mukherjee er født i Kolkata (tidligere Calcutta). Australske Richard Flanagan er den eneste fra Commonwealth-landene, som er kommet gennem dommernes nåleøje.

Sidste års vinder af Man Booker Prize var Eleanor Catton fra New Zealand. Vinderen modtager 50.000 pund, svarende til næsten en halv million kroner.