Russisk litteratur har fulgt mig siden ungdommen

H.C. Andersens eventyr har været med til at forme Anne E. Jensen. Hun er netop udnævnt til formand for Danske Sømands- og Udlandskirker

Kirkerne kunne fortjene mere opmærksomhed for alt det, som de gør for musiklivet, siger Anne E. Jensen.
Kirkerne kunne fortjene mere opmærksomhed for alt det, som de gør for musiklivet, siger Anne E. Jensen. . Foto: Scanpix.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Det er en bog af historikeren Christopher Clark, der hedder 'The Sleepwalkers' (Søvngængerne, red.). Den handler om optakten til og udbruddet af Første Verdenskrig. Alle gik skridt for skridt mod afgrunden, men ingen anede, at det var en afgrund, de gik imod. Forfatteren kommer godt bag om alle de involverede parters motiver til at gå ind i krigen. Det er en dokumentarisk og historsk beretning, men den er lige så spændende som en roman.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

Det er Tolstojs 'Krig og Fred', som jeg læste første gang som 14-årig, og som jeg har læst flere gange siden. Som ung var jeg en rigtig læsehest og fuldstændig vild med russisk litteratur. Jeg var igennem de fleste store russiske forfattere som Tolstoj og Dostojevskij og nyere forfattere som Gogol og Gorkij. Det var det fremmedartede, det spændende og det menneskelige i dem, som fascinerede mig. Jeg får noget nyt ud af 'Krig og fred' hver gang jeg læser den. Som ung var det nok mest kærlighedshistorierne, som optog mig, mens det med tiden er blevet beretningerne fra slagmarkerne og beretningerne om liv og død, som interesserer mig. Noget kan være mærkeligt, når man er ung, og så blive mere normalt, når man bliver ældre, fordi man er mere erfaren.

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

Jeg vil gerne anbefale en rigtig god ny tegneseriebog 'Gavrilo Princip' af Henrik Rehr. Den handler også om optakten til Første Verdenskrig, om Gavrilo Princip, den bosnisk-serbiske nationalist, der skød den østrig-ungarske tronfølger Franz Ferdinand på en gade i Sarajevo.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

Det at være vokset op med H.C. Andersens eventyr, som jeg først fik læst højt og siden selv kunne læse. Hans eventyr er utroligt lærerige, morsomme og skarpe. Der bliver sat ord på nogle karakterer og nogle mennesketyper, og de er både fandenivoldske og følsomme. Her mange år efter at de blev skrevet, er de stadig højaktuelle. Det samme gælder hans små historier såsom 'Vanddråben'. Tænk, at han kunne lave et drama ud af en vanddråbe.

Hvem har du senest været til koncert med?

På en måde er jeg til koncert hver dag. For halvandet år siden fik Vor Frue Kirke i Kalundborg, hvor jeg bor, et klokkespil, og fire gange om dagen bliver der spillet på det. Det lyder skønt. Der bliver spillet alt fra salmer til danske sange og dansktopmusik.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

En undersøgelse viste for nylig, at kirkerne står for en meget stor del af musiklivet i Danmark, og jeg synes godt, at kirkerne kunne fortjene mere opmærksomhed for alt det, som de gør for musiklivet. Det virker, som om der er mange, som ikke er klar over, hvor meget der foregår. For eksempel var jeg på et tidspunkt til en kirkekoncert i Mariendals Kirke på Frederiksberg med Akademisk Kor fra Polen. Det var et helt fantastisk kor, men alligevel var der kun 30 tilhørere.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Jeg ville aldrig gå til rockkoncerter. Dog får jeg én gratis rockkoncert om året, fordi den holdes ved siden af, hvor jeg bor. Det, at musikken skal være så høj, har jeg det ikke godt med. Jeg får kvalme af bastrykket.