Kort nyt

København er en af de få storbyer i verden, hvor man på mindre end et kvarter kan komme fra byens pulserende centrum og ud i en veritabel vildmark. ”Københavnergrøn” er bogen om de 100 mest spændende grønne og rekreative områder i København og byens omegn. Den består af 100 originale fotografier og fortæller om stedernes historie, deres kvaliteter, om deres natur og mange forskellige aktivitets- og oplevelsesmuligheder. Bogen udspringer af fotoudstillingen af samme navn, og den fortæller også, hvordan man finder de enkelte steder, enten ude i periferien eller nærmest midt på Rådhuspladsen. Udstillingen vises på Højbro Plads fra den 18. august til slutningen af oktober. ”Københavnergrøn” er også den farve, som i et par hundrede år er blevet brugt til mange af byens porte, døre, vinduer, bænke og skraldespande det kan man også læse om i bogen. Bogen er på 224 sider og udgives af Life Publishing. Pris: 200 kroner.

”Udsigten herude er lige så uforstyrret som et barn, der opdager verdenslitteraturen for første gang. Stilheden rejser sig som en symfoni, der holder vejret.” Sådan skriver Asger Schnack til et billede af en lystbådehavn på Læsø. Billedet er en del af værket ”Lutter Læsø”, som kombinerer billeder og digte. Asger Schnack har sammen med fotograf Lars Gundersen udarbejdet en over 100 sider lang stemningsbog fra den lille ø mod nord. Bogen er en hyldest til Læsø og skildrer øens smukke omgivelser med billeder af blandt andet strand, stråtagshuse, skov og klitter. ”Lutter Læsø” er på 128 sider og udsendes af Læsø Turistbureau.

Familien Karberg har gennem flere generationer sat sit præg på Sønderborg. Gennem et omfattende arbejde af Birgit Christensen fortælles historien om en familie, der i 1600- og 1700-tallet fik stor betydning for byen. I bogen kommer man omkring emner som hjemmevielser, pest, børnedødelighed, kirken og rejser til Portugal og Middelhavet, mødet med sørøvere og meget andet. Familien Karberg huserer stadigvæk i Sønderborg med familie-virksomheden Hans Just, der sælger vin og spiritus. Birgit Christensens ”Sønderborg. 1600-1800 med familien Karberg” er på 227 sider. Pris: 350 kroner.

For anden gang inviterer Hjortshøj menighedsråd og salmenetværket Syng Nyt til salmedag. Arrangementet finder sted lørdag den 30. august i Hjortshøj sognegård, hvor programmet byder på foredrag, workshop, nyt fra salmefronten og koncert. Alt sammen fra kl. 10-20.30. Blandt oplægsholderne kan blandt andre nævnes forfatter og salmedigter Lars Busk Sørensen og medlem af Salmebogskommissionen Helga Kolby Kristiansen, der også er den ene halvdel af forstanderparret på Silkeborg Højskole. Desuden vil Søren Kinch Hansen indøve nogle salmekorsatser med deltagerne, og endelig vil der blive afspillet et interview med Simon Grotrian, lavet specielt til Syng Nyt-salmedagen. Der er afsluttende koncert i kirken med Marianne Harboe og Hans Dal med deres ”Salmer i sorg og glæde”. Der er et begrænset antal pladser, men tilmelding kan ske via mail til tilmelding@syngnyt.dk.