Nydelige Händel-koncerter

Der er tale om nydelige og ret stilsikre fortolkninger af Händels fire klaverkoncerter, men man kan godt savne noget mere fylde

Händel: Piano Concertos Nos. 13 16.
Händel: Piano Concertos Nos. 13 16. Foto: allmusic.com.

De fire klaverkoncerter af Georg Friedrich Händel, der her præsenteres på plademærket cpo i samarbejde med Deutschlandfunk, er egentlig bearbejdelser af en række orgelkoncerter, den i enhver henseende store tysk-engelske komponist skrev i sin karrieres tusmørke, i årene før og efter han i 1742 havde holdt sit uforlignelige korværk Messias over dåben i Dublin. Vi får nummer 13 i F-dur (den, der egentlig er betitlet The Cuckoo and the Nightingale), nr. 14 i A-dur, nr. 15 i d-mol og - med god margin den længste af disse fire - nr. 16 i F-dur med hele otte satser.

Ved tangenterne sidder den 52-årige tyske pianist Matthias Kirschnereit, og Deutsche Kammerakademie Neuss bliver dirigeret af Lavard Skou Larsen, der nok har danske aner, men er født i Brasilien. Han har haft et musikalsk virke over store dele af Europa og således fungeret som leder af en violinklasse ved det berømte Mozarteum i Salzburg, ligesom han i dag er kunstnerisk leder af det tyske kammerakademi.

Der er tale om nydelige og ret stilsikre fortolkninger, men kender man disse værker i deres originaludgaver - eksempelvis spillet af den legendariske tyske organist Karl Richter - kan man godt savne noget mere fylde, ikke alene i form af det brusende orgel, men også hvad angår den særlige grandiose Händel-stil. Det er net og artigt, men just ikke den brede pensel, der er fremme i disse optagelser. 

Händel: Piano Concertos Nos. 13 16 by Matthias Kirschnereit, George Frederic Handel, Lavard Skou Larsen and Deutsche Kammerakademie Neuss (2014) Hybrid SACD