Storværk vil samle al viden om Danmark

Idémændene bag en ny udgave af Trap Danmark har samlet 130 millioner kroner ind for at samle al væsentlig viden om Danmark på ét sted og gøre den tilgængelig overalt

Forskere vil arbejde for at skabe en ny, moderne udgave af ”Trap Danmark”, der tidligere har leveret den mest komplette og præcise beskrivelse af Danmark. Her Stevns Klint.
Forskere vil arbejde for at skabe en ny, moderne udgave af ”Trap Danmark”, der tidligere har leveret den mest komplette og præcise beskrivelse af Danmark. Her Stevns Klint. .

Hvert eneste sted i Danmark bliver beskrevet af et stort hold af førende forskere i løbet af de næste seks år.

Resultatet af deres arbejde bliver ikke alene det største danske bogprojekt i nyere tid - i form af et 34-bindsværk om Danmark, men også en stor digital satsning, der skal give danskerne viden om alt fra rådhuset i Ebeltoft, Tøndermarskens dyreliv, Nørrebros historie, Middelfarts erhvervsstruktur, Bornholms vandfald eller lollandske dialekter.

For under overskriften ”Opdag Danmark - ny verden af viden på vej” vil forskerne - med professor Niels Elers Koch som chefredaktør - nu arbejde for at skabe en ny moderne udgave af ”Trap Danmark”, der tidligere har leveret den mest komplette og præcise beskrivelse af Danmark og dets landskaber, byer, sogne, historie, natur, kultur og institutioner.

Gads forlag har en lang tradition for at udgive ”Trap Danmark”. Men den seneste version, der udkom fra 1953 til 1972, er efterhånden gammel. Derfor begyndte Joachim Malling, der både er bestyrelsesformand for Gads Forlag og direktør for G.E.C. Gads Fond, i spidsen for en lille styregruppe at samle penge ind til projektet. Gennem A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden, Louis-Hansens Fond og G.E.C. Gads Fond er det lykkedes at samle 130 millioner kroner sammen, så projektet kan gå i gang.

Trap Danmark A/S har samtidig indgået en samarbejdsaftale med Kulturstyrelsen, Det Kongelige Bibliotek, Statens Arkiver og Nationalmuseet for at sikre den bedste og mest korrekte geografiske, historiske og kultur- og naturhistoriske skildring af Danmark:

”Projektet er født digitalt. Vi regner ikke med, at særlig mange danskere vil købe alle 34 bind af værket. Men mange vil nok købe et af de lokale bind, der knytter sig til deres egen hjemegn. Og det er meningen, at al denne viden også skal være tilgængelig på op en 'trap app' til mobiltelefoner, så man kan stå på stedet og læse om det der,” siger Joachim Malling og tilføjer:

”Her får folk et stramt redigeret og faktatjekket værk, der kommer til at tilbyde en sikker viden, som wikipedia for eksempel ikke kan konkurrere med.”

Redaktionen bag værket går i gang på mandag, fortæller professor Niels Elers Koch.

”Det bliver en fantastisk spændende udfordring. Kunsten bliver at få al den viden fra tusindvis af eksperter skrevet ned og gjort letlæselig. I fremtiden vil vi samtidig sørge for, at den digitale udgave bliver opdateret løbende - også med billed- og lydfiler. For eksempel med dialekter i forskellige dele af landet,” afslører han.