Bøgerne kommer til borgerne i Furesø

Kulturminister Marianne Jelved (R) har udpeget 12 læsekommuner, der på nye og kreative måder skal få flere til at læse. I Furesø Kommune bringer man biblioteksbøger ud

Kulturminister Marianne Jelved klipper det røde bånd foran Pedalartisterne, der på cyklerne skal bringe bøger ud til borgerne i Furesø Kommune. -
Kulturminister Marianne Jelved klipper det røde bånd foran Pedalartisterne, der på cyklerne skal bringe bøger ud til borgerne i Furesø Kommune. - . Foto: Leif Tuxen.

To skinnende hvide ladcykler med elmotor stod parkeret inde på Værløse Bibliotek. Plastickasser med bøger er stablet på ladet med påskriften: ”Furesø Læsekommune 2014”. Neongule refleksveste hænger over styret - klar til brug af kommunens nye leverandører af skønlitteratur.

Som et led i Kulturministeriets kampagne ”Danmark Læser” har Furesø Bibliotekerne nu forsøgt sig med et nyt projekt, de kalder ”Jeg læser egentlig ikke, men ...”.

I samarbejde med Pedalartisterne, som er et kommunalt cykelværksted for voksne udviklingshæmmede, skal splinternye bogcykler bringe bøger ud til borgerne i Furesø Kommune.

”Tanken er, at man skal have mulighed for at få bragt bøger lige til døren. Det er nemt og praktisk, for kan man ikke komme til bøgerne, så kommer bøgerne til dig. Vi har fået bygget to bogcykler, som bliver kørt af Pedalartisterne, vi har biblioteket, som er villig til at pakke bøgerne, og borgerne, der gerne vil have dem,” sagde projektleder Camille Blomst.

Der var livlig aktivitet på Værløse Bibliotek i sidste uge. Personalet var travlt beskæftiget med at lægge små flyers frem på bordene, sætte en talerstol frem, og et rødt bånd blev bundet om de nye cykler. Biblioteket ventede en helt speciel gæst, som skulle komme og indvie de nye bogcykler, nemlig kulturminister Marianne Jelved (R).

Det er kulturministeren, der har lanceret kampagnen ”Danmark Læser,” som skal give danskerne lyst til at læse skønlitteratur.

Marianne Jelved har afsat 20 millioner kroner over de næste fire år til initiativet, der blandt andet indeholder en konkurrence mellem kommunerne om, hvem der kan finde på de mest kreative og spændende tiltag og dermed få flest folk til at læse.Kulturstyrelsen har allerede udpeget 12 læsekommuner, der i 2014 skal komme med kreative og spændende tiltag, som kan få flere til at læse.

”Bibliotekerne er i den grad kommet ud af bibliotekerne. Hvis borgerne ikke kommer til bøgerne, må bøgerne komme til borgerne,” sagde Marianne Jelved og klipper det røde bånd, der hænger omkring cyklerne.

To af de borgere, der snart modtager en bogkasse, er Keld Siiger og hans fireårige datter, Dichte Siiger, der var mødt frem til bogcyklernes indvielse.

”Det er vigtigt for mig at læse for mine børn. Jeg kan huske fra min barndom, hvor meget glæde det gav at få læst højt, og at man på den måde tegnede sin egen billedverden, inden man lagde sig til at sove. Det samme har vi gjort med vores to piger, så når de skal puttes, læser vi som regel en godnathistorie for dem,” sagde Keld Siiger.

Bogkasserne fås i alle mulige afskygninger. Der er blandt andet A-Kassen med aktuel litteratur om hverdagen, Lytte-kassen med lydbøger, og til familierne er der tre kasser, for eksempel Krudt-Kassen med billedbøger og oplæsning og en roman til mor og far.

”Vores familie går relativt tit på biblioteket, men nogle gange er der ikke lige tid til at nå derned, og så er det jo en glimrende måde at få hentet nogle børnebøger på uden at skulle herned hver gang,” sagde Keld Siiger.

Da den røde snor var blevet klippet til de nye bogcykler, var det tid til at komme ud af biblioteket, som kulturministeren sagde i sin tale. Sammen med Ursula Jensen fra Pedalartisterne gik Marianne Jelved mod udgangen med cyklen ved sin side.

”Jeg glæder mig meget til at komme af sted på de her nye cykler,” sagde Ursula Jensen genert, inden hun trampede i pedalerne væk fra bibliotekets matrikel.