Holstebros museum for religiøs kunst bliver lukket

Jens Nielsen & Olivia Holm-Møller Museet nedlægges efter kritik fra Kulturstyrelsen

Jens Nielsen og Olivia Holm-Møller Museet hørte under Holstebro Kunstmuseum. Billedet er taget på Holstebro Kunstmuseum.
Jens Nielsen og Olivia Holm-Møller Museet hørte under Holstebro Kunstmuseum. Billedet er taget på Holstebro Kunstmuseum. Foto: Morten Stricker .

Nu er museet blevet nedlagt og bygningerne overdraget til Dansk Talentakademi, der forbereder unge til optagelse på længerevarende kunstneriske uddannelser. Det tidligere museum hedder nu ”Huset for Kunst og Design” og skal rumme flere forskellige aktiviteter. Foruden de unge skal der blandt andet være plads til skiftende kunstudstillinger, og som en indrømmelse til forhistorien skal nogle af Jens Nielsen og Olivia Holm-Møllers værker mindst en gang om året vises på en særudstilling.

Det er et af de få danske kunstmuseer med en klar religiøs profil, som nu er forsvundet. Både Jens Nielsen og Olivia Holm-Møller skildrede livets store temaer, som de kommer til udtryk i kristendommen, og det kristne tema blev yderligere understreget af beliggenheden. Museet var nabo til Nørrelandskirken i Holstebro og ligesom den tegnet af arkitekterne Inger og Johannes Exner. Sammen udgjorde museet og kirken et arkitektonisk hele, der blev understreget af en udsmykning på museets gavl. Her hang - og hænger lidt endnu - et af Niels Helledies største krucifikser. Museet rummede også mindre samlinger af andre kunstnere, der i en bredere forstand belyste det religiøse, åndelige og etiske.

Det er en sønderlemmende kritik fra Kulturstyrelsen, som er den direkte årsag til lukningen af museet.

”Jens Nielsen & Olivia Holm-Møller Museet hørte under Holstebro Kunstmuseum, og da Kulturstyrelsen var på besøg i 2012, kasserede den bygninger, sikring og belysning,” forklarer tidligere viceborgmester Arne Nielsen, der er formand for Holstebro Kunstmuseums bestyrelse.

Kulturstyrelsens besøg skete i forbindelse med en kvalitetsvurdering af Holstebro Kunstmuseum, og selvom museet som helhed bestod, var der skarp kritik af forholdene på Jens Nielsen & Olivia Holm-Møller Museet. Det var ikke i en stand, hvor det var forsvarligt at opbevare kunstværker, hed det blandt andet i Kulturstyrelsens rapport.

”Der er grundlæggende problemer med bygningsmassen i Jens Nielsen & Olivia Holm-Møller Museet, og siden jeg tiltrådte i 1998, har både jeg og bestyrelsen brugt utrolig megen tid på at løse dem,” siger Folke Kjems, der er direktør for Holstebro Kunstmuseum.

Murene nedbrydes af vejrliget, vinduerne har tynde stålrammer, som ruster, og en stor stubkegle med ovenlys er for tung til tagkonstruktionen. Holstebro Kommune har løbende udbedret de værste skader, men den store renovering har der ikke været penge til. Heller ikke flere forsøg på at skaffe penge fra private fonde er lykkedes.

Da rapporten fra Kulturstyrelsen forelå, valgte bestyrelsen derfor at tage konsekvensen og nedlægge Jens Nielsen & Olivia Holm-Møller Museet som en museumsafdeling under Holstebro Kunstmuseum, hvorefter ansvarsområdet bortfaldt.

Efter nedlæggelsen af museet står en stor opgave tilbage: Hvad skal der ske med kunsten? Foruden værker af Olivia Holm-Møller og Jens Nielsen, drejer det sig blandt andet om skulpturer af Thorvald Westergaard fra Lemvig og af Niels Helledie, herunder det store krucifiks på gavlen.

”Det skal flyttes, fordi man ikke vil have et religiøst symbol uden på et hus for kunst og design, men vi har endnu ikke bestemt, hvor det skal hen,” siger Arne Nielsen.