En smuk plads, der både samler og åbner

Den nyanlagte Israels Plads i København er yderst vellykket - lys, venlig og for alle generationer

Her er der taget hensyn til de unge, der skal have lov at brænde krudtet af, ligesom der er plads til skatere. Godt at alle generationer er tænkt ind, for også de, der vil sidde og kikke på, har muligheder, skriver Peter Olesen om den nye plads. -
Her er der taget hensyn til de unge, der skal have lov at brænde krudtet af, ligesom der er plads til skatere. Godt at alle generationer er tænkt ind, for også de, der vil sidde og kikke på, har muligheder, skriver Peter Olesen om den nye plads. - . Foto: Leif Tuxen.

Israels Plads i København har fået et yderst velfortjent løft. Førhen lå pladsen lidt sølle og skamfuld hen uden nogen egentlig attraktion, men pludselig er alt meget bedre. I virkeligheden har vi at gøre med et af byens store, åbne byrum med en herlig række huse til tre sider og Ørstedsparken til den fjerde. Men pladsen har aldrig før i mine 42 år i København virket det mindste indbydende.

Nu har Københavns kommune med Sweco Architects, Cobe Arkitekter og kunstner Morten Stræde som fødselshjælper givet stedet et fornemt og værdigt løft. København er i det hele taget rigtig god til at lave pladser i denne herlige by. Rigtig god endda.

Israels Plads virker lys og venlig med sin lyse belægning, og den virker, som kommunen selv ynder at omtale den, lettere flyvende. ”Et flyvende tæppe” hedder det i annonceringen. Til det er der at sige, at pladsen er løftet 25 cm over normalt gadeplan, et trin op hele vejen rundt. Det virker let og elegant, og pladsen, der nu er samlende mellem Linnésgade, Vendersgade, Rømersgade og Ørstedsparken, har den fineste ramme omkring sig.

Den ramme var der også før, nemlig husrækkerne i Rømersgade og Linnésgade og lidt borte i Frederiksborggade. Men nu fornemmes de gode husrækker som et hele med den nyetablerede plads som både samlende og åbnende fænomen. Det er ganske enkelt et flot og imødekommende byrum, som man kan krydse på tværs, som man vil, og søge ophold på, hvor man vil.

I første omgang fik den del af pladsen ud mod Frederiksborggade sit løft for nogle år siden med etableringen af de meget populære Torvehallerne, som tager sig godt ud, bare ikke den udendørs møblering var så klodset. Nu kom så anden etape, der åbner sig ned mod Ørstedsparken.

Parallelgaderne Linnésgade og Rømersgade med henholdsvis Zahles skole og på den anden side Dansk Cyklist Forbund har også fået et velfortjent løft med fin, ny belægning og anderledes offentlig møblering med især mange nyttige cykelstativer i en klædelig udgave. Alt sammen indbydende.

Og i to hjørner af den store nye plads er terrænet hævet. I hjørnet mod Rømersgade og Ørstedsparken rejser der sig nærmest en stor trappeskulptur, der virker som en del af et amfiteater, og i hjørnet mod Linnésgade og Vendersgade en mindre forhøjning.

De to konstruktioner giver pladsen spændstighed og nerve. Ikke bare fladt og ens over det hele. Heller ikke den let forsænkede store cirkel af en boldbane med grå, blød, gummiagtig belægning rundt om. Her er der taget hensyn til de unge, der skal have lov at brænde krudtet af, ligesom der er plads til skatere. Godt, at alle generationer er tænkt ind, for også de, der vil sidde og kikke på, har muligheder. Der er runde bænke omkring de runde bede med træer i midten.

Nu om dage opereres der meget i cirkelrunde former. Ved sammenstødet med Ørstedsparken er der tydelig niveauforskel, og de åbner sig heller ikke helt mod hinanden, selvom der er direkte forbindelse imellem. Fra den nye plads kan man stå og kikke direkte ned i parken og til den store sø, der er en rest af det gamle voldanlæg.

En far til nogle børn spurgte mig på pladsen: ”Mangler der ikke legeplads til børnene?” Jeg tillod mig at svare: ”Den findes få meter herfra, nede i Ørstedsparken, hvor de ikke vil slå sig nær så meget, som hvis de falder på den dyre granit her oppe på pladsen”.

Jeg savner bestemt ikke gynger, sandkasser og karruseller her.

Vellykket, indbydende, bravo - seks stjerner. Man har bestemt lyst til at komme her igen.