Et fællesskab for mennesker, der brænder for bøger

Efter amerikansk forbillede har Rikke Viemose gjort Thiemers Magasin i København til en boghandel, hvor der er skabt et miljø omkring litteraturen, som når langt ud over det at sælge bøger

Efter fem år i USA besluttede Rikke Viemose sig for at åbne en delikatesseboghandel i København efter amerikansk forbillede. Thiemers Magasin er en boghandel, der giver plads til litterær fordybelse, oplæsning, aktuel debat og meget mere. -
Efter fem år i USA besluttede Rikke Viemose sig for at åbne en delikatesseboghandel i København efter amerikansk forbillede. Thiemers Magasin er en boghandel, der giver plads til litterær fordybelse, oplæsning, aktuel debat og meget mere. - . Foto: Paw Gissel.

I Tullinsgade på Vesterbro i København ligger der et lille litterært mødested. Thiemers Magasin, står der på den marineblå facade med store vinduespartier, hvor de seneste nye bøger står til skue fra fortovet. Boghandlen, der i september sidste år blev overtaget af den litteraturuddannede journalist Rikke Viemose, vil meget mere end blot at sælge bøger.

Thiemers Magasin afholder blandt andet søndagsevents med kendte forfattere, tilbyder skrivekurser og har planer om at arrangere en litterær rejse til Brooklyn i New York, berømt for mange forfattere og kunstnermødesteder.

Da Rikke Viemose boede i Washington, oplevede hun, hvordan den ene boghandler efter den anden måtte lukke. Det afskrækkede ikke den 44-årige indehaver. For efter fem år i USA vendte hun hjem med en masse inspiration og optimisme på trods af de dystre tider i boghandlerbranchen.

I den amerikanske hovedstad boede Rikke Viemose tæt på en af landets bedste boghandlere, Politics and Prose, og her gik hun til forfatterarrangementer med nogle af tidens helt store litterære stemmer som Salman Rushdie og Paul Auster. Det gav hende tro på, at noget lignende kunne startes i København.

”Vi vil gerne være et fællesskab for mennesker, der brænder for litteraturen. For os er det ikke nok at være et slags bogsupermarked, og derfor prøver vi at skabe et miljø omkring litteraturen, som når langt ud over det at sælge bøger,” siger Rikke Viemose.

I Thiemers Magasin kan man blive medlem for 250 kroner om året, og ud over glæden ved at støtte butikken får man som medlem rabat på bøger og diverse arrangementer, som bliver arrangeret af butikken. Inden for det første år har Thiemers Magasin fået flere end 150 medlemmer, og det skyldes ifølge Rikke Viemose, at de kan tilbyde noget mere end de store boghandlerkæder.

”De store kæder havde deres storhedstid for 15 år siden, men sådan er det ikke længere. Da jeg var i USA, lukkede Borders, som havde flere end 200 butikker i USA. Før i tiden lå der boghandlere i hver en flække, men de er simpelthen bukket under for presset fra internetbutikker som Amazon og Kindle,” fortæller Rikke Viemose og konstaterer, at mange boghandlere ikke er fulgt med udviklingen.

Det er til gengæld de såkaldte Indie bookstores, som Thiemers Magasin er inspireret af, og som ekplosivt vinder frem i USA i øjeblikket. De er ligesom Thiemers Magasin uafhængige boghandlere, der er innovative og tilbyder kunderne et særligt udvalg af bøger.

”De kan tilbyde andet end blot at være et slags bog-supermarked, og det vil jeg også kunne,” siger Rikke Viemose.

Inde i Thiemers Magasin kan man dufte den friskmalede kaffe. Gulvet er citrongult, og på de hvide hylder står der skønlitteratur, som er nøje udvalgt af butikkens personale.

”Thiemers Magasin er en lille boghandel, så vi kan ikke have alt på hylderne. Vi sælger kun bøger, som vi kan anbefale, og det er også med til at adskille os fra mange andre, at kunderne kan komme herind og få et godt råd af nogen, der virkelig brænder for litteraturen,” siger Rikke Viemose.

I dag er der læseklub i Thiemers Magasin, hvor Lena Anderssons roman ”Brugstyveri - en kærlighedshistorie” skal vendes og drejes. Med bogen i den ene hånd og noget varmt at drikke i den anden finder 12 litteraturinteresserede kvinder vej til butikkens baglokale, der bruges til arrangementer som dette. Romanen, der handler om et uagtsomt kærlighedsforhold og om, hvor blind man kan være, når man bliver udsat for en stormende passion, får snakken til at gå lystigt blandt kvinderne, der på skift giver deres mening til kende om bogen.

En af de kvinder, som deltager i arrangmentet i dag, er 49-årige Vibeke Bruhn, der har været medlem af Thiemers Magasin i fire måneder.

”Jeg meldte mig ind i klubben her, fordi der er et slags litterært miljø i boghandlen, hvor man møder andre, som elsker litteraturen. Og så er det en selekteret boghandel med bøger af en høj kvalitet,” siger hun. En anden, som har blåstemplet Thiemers Magasin, er den anerkendte amerikanske forfatter Siri Hustvedt, der netop er blevet ambassadør for boghandlen. Og det skaber grobund for optimisme i den lille boghandel i Tullinsgade.

”Jeg gik som journalist fra den ene døende branche til den anden. Men medierne har det nok endnu værre end boghandlerne,” griner Rikke Viemose.