Kig dig omkring - og oplev kulturen

Jurist og vært på DR2-programmet ”DR2 Nu”, Bente Dalsbæk, synes ikke, man skal gå op i, hvad der er ”rigtig” kultur

Bente Dalsbæk lader sig helst overraske i kulturen. Og så sætter hun pris på kærlighed og historie. -
Bente Dalsbæk lader sig helst overraske i kulturen. Og så sætter hun pris på kærlighed og historie. - . Foto: Les Kaner.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

”Jeg har lige læst Puk Damsgårds bog 'Hvor solen græder', som er fuldstændig gribende. Hun ved virkelig, hvad hun skriver om. Via min eksmand, Naser Khader, som er fra Syrien, har jeg haft området tæt inde på livet og har rejst der en del. Så krigen i Syrien påvirker mig dybt. Selvom det er smerteligt at læse om krigens rædsler, er det vigtigt, at nogen fortæller fra krigene og dokumenterer, hvad der foregår. Derfor har jeg fra en tidlig alder blandt andet læst Anne Frank samt overleveringer fra kz-lejre. Det er rørende at læse om menneskets evne til at overleve, og for at forstå vores samtid skal man kende fortiden.”

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

”Annemarie Selinkos 'Désirée' har jeg nok læst 10 gange. Den handler om Desirée, som først forelsker sig i Napoleon og dernæst bliver stammoder til det svenske kongehus. Den kickstartede min fascination af historie og fik mig til at læse meget mere om Den Franske Revolution. Da jeg læste den første gang som 12-årig, fortabte jeg mig i de romantiske beskrivelser af bristede hjerter. Siden opdagede jeg flere lag i bogens beskrivelser af militær strategi og historie.”

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

”Jeg synes, man burde kigge sig omkring og se al den kultur, vi har i vores fællesrum. I parkerne, bygningerne, maden, alle de steder, som man måske kan glemme i hverdagen. Kultur behøver ikke nødvendigvis være at gå i teatret, men kan også være en stor oplevelse, uden at det behøver koste alverden.”

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

”Jeg har aldrig set så meget ballet, men da jeg i 1991 så Nikolaj Hübbe danse som Struensee i 'Caroline Mathilde', gjorde det et meget stort indtryk på mig. Jeg var den første til at rejse mig op og klappe med tårerne trillende ned ad kinderne. Jeg er et følsomt kulturmenneske og meget generøs med mine tårer. Og her var jeg virkelig blevet ramt af den menneskelige historie, hvor Caroline Mathilde får sine børn taget fra sig.”

Hvem har du senest været til koncert med?

”Jeg har ikke været til en større koncert i umindelige tider. Tidligere har jeg været flittig koncertgænger og sunget pivfalsk med på 'Angel' til Robbie Williams' koncerter. Jeg er mere 'faldet ind' i optrædener, hvad enten det har været gadeoptrædener eller den lille orgelkoncert, jeg tilfældigt kom forbi i Trinitatis Kirke. Det er faktisk de fineste oplevelser bare at lade sig overraske.”

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

”Jeg synes ofte, vi glemmer at sætte pris på alt det, som ligger lige for næsen af os. Jeg rejser meget, og når man kommer til en fremmed by, bruger man den sådan set, 'som man bør'. Det glemmer man ofte derhjemme. Jeg synes også, at man skal krydse Storebælt og opleve kulturen i andre dele af landet.”

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

”Nej, jeg er generelt meget nysgerrig. Faktisk gør jeg en dyd ud af at have en åben tilgang til kultur. Hvis man har den rigtige guide, som kan formidle sin passion omkring noget, sluger jeg det, uanset om det er en klarinetkoncert eller noget andet, jeg måske ikke selv havde fundet frem til. Jeg har det meget svært med den 'rigtighed', der bliver lagt over kulturforbruget via sociale medier. At så skal man se dét stykke eller dén film. Alle kan jo have en forskellig oplevelse og se noget særligt i noget. Jeg har respekt for nørderne! Og jeg bliver jo alligevel bevæget af alting.”