Ung i 1914

Forfatteren er en erfaren stemme inden for børne- og ungdomslitteratur, og det mærkes

En ung mand får en ny identitet, da han kidnappes af tyske dessertører.
En ung mand får en ny identitet, da han kidnappes af tyske dessertører. .

Jubilæet for Første Verdenskrigs udbrud fører gode udgivelser med sig, også af ungdomsbøger. Det er Bent Rasmussens ”Mig og den døde fra Lützow” et godt bud på. Forfatteren er en erfaren stemme inden for børne- og ungdomslitteratur, og det mærkes.

Jegfortælleren Jes er 16 år og fra den lille nordslesvigske by Wilhelmskog, tæt ved vadehavet. Han og hans familie tilhører det danske mindretal, men hans far deltager på tysk side ved vestfronten. Han er meldt savnet, og hjemme i Wilhelmskog går Jes og hans mor og venter på nyt, alt imens de forsøger at overleve på deres lille husmandsbrug. Jes supplerer med at samle blåmuslinger og gå moderen til hånde.

I lokalsamfundet er andre små eksistenser: Bertha, der er synsk, hendes datter Eva, som Jes begynder at få øje for, og også nogle russiske krigsfanger, blandt andre Igor, som viser sig at kunne lidt af hvert. Han kan spille skak og hypnotisere folk til at gøre de besynderligste ting, og begge dele lærer han Jes, der drømmer om at komme væk fra det triste liv i Wilhelmskog.

En dag sker det på en noget anden måde, end han havde regnet med. Han bliver kidnappet, sat op i et lille krigsfly og fløjet til Holland af nogle tyske desertører, der har hørt om hans evner til at hypnotisere. På sit hoved har han en kasket, han har samlet op fra et lig, som er drevet i land efter sænkningen af det tyske krigsskib ”Lützow”.

Iført sin nye identitet og i nye omgivelser får han et indblik i de voksnes verden. Han bor et stykke tid blandt desertørerne, der er mærkede af krigen, to af dem tror, de er engle, og det er deres psykiske vildfarelser, han er blevet kidnappet til at kurere. Virkeligheden viser sig dog at være meget langt fra det engleagtige og paradisiske, og ingen hypnose kan fjerne krigens konsekvenser. Jes flygter og begynder en lang rejse hjem, klogere på voksenverdenens blanding af brutalitet og ømhed og på sig selv og sine længsler.

Det lykkes forfatteren at kombinere indblikket i en anden tid med det almenmenneskelige: dannelsesrejsen fra barn til voksen, der er vedkommende og interessant for unge uanset tid og sted. Hvad romanen måske mangler i spænding og fart, vinder den i finurlige eksempler, tænksom indlevelse og et enkelt, prægnant sprog. Hermed anbefalet til unge, der har lyst til at blive klogere.