Bibelen er den vigtigste bog

Bibelen er vigtigere end Darwins "Arternes oprindelse" siger ny undersøgelse

Bibelen med apokryfer.
Bibelen med apokryfer. Foto: © Michael Bothager.

Bibelen slår knebent Charles Darwins bog ”Arternes oprindelse”, når det drejer sig om bøger med størst indflydelse på menneskeheden.

Det fremgår af en ny britisk undersøgelse, hvor 2044 personer skulle vælge 3 blandt 30 udvalgte værker, som de mente havde den største påvirkning på vort liv som mennesker.

37 procent havde Bibelen som et af de tre værker, mens 35 procent valgte Charles Darwin. Nummer tre er Stephen Hawking og hans bog ”Hawkings univers”.

De videnskabelige værker udgør seks titler på top-ti-listen. Koranen er den anden religiøse bog på listen som nummer otte.

Blot to skønlitterære værker - ”1984” af George Orwell og ”Dræb ikke en sangfugl” af Harper Lee - klemmer sig ind i top-ti.

”Det første spørgsmål, jeg har, er, om de næsten lige store andele til Darwin og Bibelen viser en fortsat polarisering mellem den religiøse og den videnskabelige verden, eller om det er udtryk for en mere balanceret tilgang for den moderne læser,” siger Tom Walker til avisen The Guardian.

Han er redaktør på forlaget The Folio Society, som udgiver dyrt indbundne og illustrerede udgaver af klassiske værker. Forlaget står bag undersøgelsen, som også viser, at hvis svarene bliver delt op efter køn, så kniber Darwin sig lige ind foran Bibelen blandt mænd, mens det er omvendt for kvinder.

Blandt de skønlitterære værker taler Harper Lee mere til kvinderne, mens mænd finder, at ”1984” er en vigtig bog.

”Der er et åbenlyst politisk budskab i begge bøger. Men fiktion synes generelt ikke at blive anset som indflydelsesrigt, når folk skal sige, hvad der har påvirket samfundet. Shakespeare og Tolstoj har også lave andele,” fremhæver Tom Walker om de to forfattere, som endte lige uden for top-ti sammen med ”Det kommunistiske manifest”.

Tre værker blandt de 30 udvalgte fik ingen stemmer. Det var ”Midnatsbørn” af Salman Rushdie, ”Slagtehal fem” af Kurt Vonnegut og ”Retoriske skrifter” af Cicero.