Orkesters skæbne er stadig uvis

Tirsdag eftermiddag mødtes partiernes medieordførere med kulturminister Marianne Jelved (R) for at se på den nye public service-aftale med Danmarks Radio og i forventning om især at diskutere orkestrets fremtid

Der har været stor folkelig opstandelse over DR's beslutning om at lukke UnderholdningsOrkesteret. Den stemning bakkes nu op af flere partier på Christiansborg.
Der har været stor folkelig opstandelse over DR's beslutning om at lukke UnderholdningsOrkesteret. Den stemning bakkes nu op af flere partier på Christiansborg. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh.

Mens musikerne i DR UnderholdningsOrkestret, DRUO, øver Beethovens 9. symfoni til orkestrets sidste optræden med sin chefdirigent i Koncertsalen i København i morgen, spidser det politiske spil om musikernes skæbne til.

Tirsdag eftermiddag mødtes partiernes medieordførere med kulturminister Marianne Jelved (R) for at se på den nye public service-aftale med Danmarks Radio og i forventning om især at diskutere orkestrets fremtid.

Jelved valgte dog at udskyde orkestrets skæbne til et nyt og ekstraordinært møde på tirsdag og forbød de fremmødte at nævne orkestret overhovedet i denne omgang. I stedet præsenterede hun et udkast til en ny public service-aftale fra sit ministerium, hvor DRUO er skrevet helt ud i tråd med DR's beslutning i forbindelse med besparelser i koncernen.

Et flertal af de fremmødte havde ellers bebudet, at de er imod nedlæggelsen, og at de er parat til at anvende politiske midler for at få kulturministeren til at skride til handling og sikre, at DRUO også eksisterer efter nytår.

Det skete så i går, onsdag, da Folketingets Kulturudvalg var samlet, og Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og et færøsk mandat her vedtog en beretning om DRUO. Liberal Alliance meldte sig desuden også til koret bag gårsdagens erklæring om, at orkestret skal skrives ind i den nye kontrakt med DR, der forhandles om i disse uger.

”Vi taler om kernen af, hvad man kan definere som public service. DRUO står for noget, man ikke kan finde andre steder. Jeg regner med, at DR og ministeren bliver lydhør over for de massive folkelige og politiske protester,” siger Mette Bock, LA's medieordfører.

DF's medieordfører, Morten Marinus, kan ikke se nogen mening i, at beslutningen om orkesterlukningen står ved magt.

”Vi har nu et klart politisk flertal bag dette tydelige signal til DR's ledelse og kulturministeren,” siger han og påpeger, at ministeriets oplæg til den nye aftale med DR blev udarbejdet, inden der tegnede sig et politiske flertal den seneste uges tid.

DR's ledelse beskylder politikerne for at bryde med armslængdeprincippet, mens partierne bag erklæringen mener, at DR med sin beslutning har brudt processen i forhandlingerne om public service-kontrakten. De er dog ikke enige om, hvordan DRUO kunne se ud efter nytår, hvis orkestret skal fortsætte under andre økonomiske forudsætninger.

Mens blandt andre DF og De Konservative ønsker, at orkestret fortsætter i sin nuværende form, afviser LA ikke, at der kan være tale om en anden udgave af orkestret.

Musikernes arbejdsforhold er også i spil omkring DRUO's fremtid. Medlemmerne af orkestrets ansættelsesforhold har tidligere været kritiseret for at være særligt favorable, blandt andet på grund af særlige instrumenttillæg og kollektive arbejdstider. Overenskomsten betyder for eksempel, at når bare én musiker i orkestret prøver eller spiller koncert, så tæller arbejdstiden med hos resten af orkestret.

Blandt andre Jørgen Arbo-Bæhr fra Enhedslisten, der er pennefører på gårsdagens beretning i Folketinget, afviser, at reglerne spiller nogen rolle i debatten om DRUO's fremtid.

”Det kommer ikke os politikere ved, men er alene en aftale mellem musikerne og deres ledelse,” siger han.

Morten Marinus har indtryk af, at både DR og Dansk Musikerforbund tilsyneladende er villige til at blive enige om en ny overenskomst, som ikke står i vejen for en fortsættelse af orkestret. Parterne var ifølge musikerforbundets chefforhandler, Steen Jørgensen, allerede i fuld gang med forhandlinger, som blev afbrudt af DR's beslutning om at nedlægge orkestret i september.

”Vi blev enige om at parkere forhandlingerne, og vi har intet hørt fra DR endnu,” siger Steen Jørgensen.

Talsmand for musikerne i DRUO, Mette Bugge Madsen, tror ikke, at DR har spekuleret i at komme af med et orkester med tjenestemandsordninger og favorable arbejdstider.

”Det giver ingen mening. Vi sagde allerede før sommeren, da forhandlingerne gik i gang, at vi er parat til at gennemgå hele overenskomsten og se på, om det er hensigtsmæssigt at lave forandringer. Så vi åbnede det bal selv,” siger Mette Bugge Madsen efter gårsdagens forberedelser i DRUO til weekendens arrangementer, herunder en gratis koncert lørdag som en tak til DR's musikere, der afholdes i Fisketorvet i København.