Minister var orienteret om lukning af orkester

Kulturminister Marianne Jelved (R) fik besked om, at ledelsen i Danmarks Radio planlagde at lukke underholdningsorkestret, men hun underettede ikke Folketinget om det. Det undrer både forsker og opposition

Samråd på Christiansborg torsdag d. 23/10-2014 hvor kulturministeren Marianne Jelved svarer på spørgsmål om matchfixing.
Samråd på Christiansborg torsdag d. 23/10-2014 hvor kulturministeren Marianne Jelved svarer på spørgsmål om matchfixing. Foto: Sophia Juliane Lydolph .

Da Danmarks Radios ledelse i september besluttede at lukke DR UnderholdningsOrkestret, DRUO, handlede man tilsyneladende i god tro. Kulturministeriet blev nemlig orienteret om beslutningen, inden DR’s bestyrelse godkendte lukningen. Det fremgår af et svar fra kulturminister Marianne Jelved (R) til medlemmerne af Kulturudvalget.
 
Den oplysning om ministerens viden, inden DR’s beslutning om DRUOs skæbne, ændrer fuldstændig billedet af forløbet omkring lukningen af orkestret, mener flere medieordførere.

”Jeg er ret chokeret over denne oplysning. Det betyder, at kulturministeren indirekte har sagt god for en så politisk følsom beslutning uden at inddrage forligskredsen,” siger Michael Aastrup Jensen, Venstres medieordfører.

Venstre, DF, Enhedslisten, Liberal Alliance og De Konservative har dannet et politisk flertal, som vil have kulturministen til at skrive DRUO ind i den nye public service-kontrakt, som partierne forhandler om i disse dage. Indtil nu har de beskyldt DR for at lukke det populære orkester, inden de igangværende forhandlinger om den nye public service-aftale, og dermed bevidst omgået den politiske proces. Men DR’s ledelse havde inddraget kulturministeren i sine planer, inden bestyrelsen den 4. september vedtog økonomiplanen for 2015-2018, der indeholder en lukning af DRUO. 
 
Marianne Jelved har hidtil ikke ønsket at blande sig i DR’s beslutning, som hun mener vil være et brud med armslængdeprincippet mellem DR og politikerne. Men de nye oplysninger flytter alt ansvaret omkring lukningen af DRUO over på ministeren, mener Mette Bock, medieordfører for Liberal Alliance, som har spurgt til ministerens viden om DR’s beslutning.

”Det sætter sagen i et helt nyt lys. Ansvaret er kun ministerens nu. Jeg mener, at Jelved omgående skulle have advaret DR om ikke at foretage noget, fordi DRUO står specifik nævnt i den gældende public service-kontrakt,” siger Mette Bock, som vil tage en diskussion med Marianne Jelved om sagen.

Enhedslistens medieordfører, Jørgen Arbo-Bæhr, undrer sig også.

”Hun vidste, at det handler om et specifikt punkt i public service-kontrakten, som er gældende til 1. januar 2015. Derfor skulle hun i det mindste have orienteret os om, hvad DR havde i tankerne.”

Jelveds sag udvikler sig negativt for hver dag, der går, mener Michael Aastrup.

”Der er ingen tvivl om, at vi er nødt til at bore mere i det her. Hvad har ministeren tænkt på konkret, når hun godkendte DR’s beslutning uden at inddrage os. Vi modtog en e-mail 10 minutter før, DR gik ud med oplysningen om, at orkestret var nedlagt. Man kunne have inddraget forligskredsen på mange måder, men det blev på ingen måder. Det virker som foragt over for forligskredsen,” siger han.

Af Marianne Jelveds svar fremgår det, at Kulturministeriet blev orienteret om hovedelementerne i oplægget til DR’s økonomiplan, herunder nedlæggelse af DRUO, umiddelbart inden den 4. september, hvor DR’s bestyrelse behandlede og vedtog DR’s direktions oplæg til en økonomiplan for 2015-2018. Dagen efter, den 5. september, fik ministeriet igen en henvendelse fra DR’s direktion om den vedtagne økonomiplan. Den 8. september blev spareplanen offentliggjort.

Medieforsker og professor Frands Mortensen fra Aarhus Universitet er ligeledes forundret over, at Marianne Jelved med sin viden ikke har sørget for at sikre sig politisk opbakning til DR’s beslutning. ”Hvorfor sørger hun ikke for at få bredere rygdækning? I princippet kunne hun have orienteret hele kulturudvalget om, hvad der var på vej,” siger han.

Tidligere på ugen vedtog et flertal af partierne i Kulturudvalget en beretning om, at DRUO skal fremgå i den nye public service-aftale. Marianne Jelved har fortsat støttet DR’s beslutning om DRUO. På tirsdag skal politikerne samles igen i udvalget for at drøfte DRUOs skæbne.

Marianne Jelved afviser kritikken vedrørende hendes viden og ageren:

”DR er en selvstændig offentlig institution. Det er alene bestyrelsens opgave at prioritere DRs økonomi og informere om sine beslutninger,” siger hun til Kristeligt Dagblad.