Rådhusbibliotek skal lukke

Det lykkedes ikke at redde fredet specialbibliotek i København

Københavns Rådhus skal ikke længere huse det over 100 år gamle specialbibliotek, der blev bygget til formålet.

Det blev besluttet torsdag aften i Københavns Borgerrepræsentation.

Enhedslisten og Dansk Folkeparti stemte imod forslaget om at flytte det traditionsrige biblioteks 35.000 værker om hovedstadens historie og topografi. Begge partier har kæmpet for at finde en anden løsning, men det var der ikke stemning for på rådhuset.

Forslaget, der kommer fra Socialdemokraterne og SF, skal spare forvaltningen en million kroner i husleje, som i stedet skal gå til Poesiens Hus.

Nedlæggelsen af biblioteket sker under store protester fra brugere af biblioteket og byhistorikere. Beslutningen betyder, at der kasseres 19.000 værker, digitaliseres 6000, mens resten fordeles i andre bibliotekers samlinger eller det nye bymuseum i Stormgade.

Samtidig er der tale om kulturarv, lyder det med henvisning til de fredede lokaler på rådhusets 2. etage, som blev opført af arkitekt Martin Nyrop i 1905 med boghylder i egetræsgallerier, bjælkeloft med indgraverede citater af Ambrosius Stub og blæksprutteornamenteringer over vinduerne.

Ifølge kritikerne af forslaget giver idéen om besparelser heller ikke mening, idet kommunen både er lejer og udlejer og altså går glip af den ene million kroner, indtil man har fundet nye lejere til de specialbyggede lokaler.

Ved afstemningen torsdag blev der dog stemt for en række ændringsforslag, som blandt andet betyder, at man vil forsøge at åbne rådhusets lokaler, herunder biblioteket, mere for offentligheden, og at anvendelse af lokalerne fremover skal ske med respekt for stedet.

Kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) siger efter mødet, at han fortsat vil kæmpe for at redde biblioteket.

”Jeg er meget skuffet over beslutningen. Men vi skal stadig vurdere, hvad de fredede lokaler er bedst egnet til. Selv reolerne er jo fredede. Der er et halvt år, til beslutningen bliver udmøntet, og før det kan vi forhåbentlig finde en mulighed for at bevare samlingen her eller skabe liv her for studerende eksempelvis,” siger han.