Kærlighed er julens ånd

Vendsyssel Kunstmuseum fremviser i december Skandinaviens største julekrybbe

Udstillingen med flere end 300 håndmalede terrakottafigurer kan ses frem til den 18. januar. - Foto: Vendsyssel Kunstmuseum
Udstillingen med flere end 300 håndmalede terrakottafigurer kan ses frem til den 18. januar. - Foto: Vendsyssel Kunstmuseum.

Hvad kan publikum forvente at opleve på Vendsyssel Kunstmuseum i december?

Et overflødighedshorn af juleoplevelser samlet i én enkelt julekrybbe. Vi er meget stolte af at kunne vise Skandinaviens største julekrybbe, der breder sig over hele 18 kvadratmeter og består af flere end 300 håndmalede, italienske terrakottafigurer. Krybben er lige til at gå på opdagelse i, da den er fyldt med alle mulige små detaljer: rindende vandfald, vogne, boder med citroner, bålplads og så naturligvis de bibelske figurer med for eksempel to hold hellige tre konger. Kærlighed er julens ånd, og al denne kærlighed er samlet i julekrybben. Den vil uden tvivl give anledning til en god fælles familieoplevelse og interessante snakke om julens budskab generationerne imellem.5Hvordan hænger jeres udstilling i december sammen med den egn, museet ligger i?

Julekrybben hører til i Nordjylland, fordi den ejes af lektor Kirsten Hørby, der bor og underviser i Aalborg. Kirsten Hørby fik sine første krybbefigurer, Josef, Maria og det lille Jesusbarn, i 1954, da hun som 10-årig flyttede med sine forældre til Rom. De blev indkøbt på Piazza Navona, og figurerne var dengang en erstatning for det traditionelle juletræ, som hun var vant til fra julen i Danmark. Kirsten Hørby har sammenlagt boet i Rom i mere end 40 år og gennem alle årene samlet på de små figurer. Julekrybben var i en årrække en fast del af juletraditionerne på Aalborghus Gymnasium, og i de senere år har krybben været udstillet i Nibe Kirke og på Utzon Center i Aalborg.

Hvorfor går mange på museum i december?

Museerne kan tilbyde lidt ro og en anledning til at være sammen om noget andet end juletræ og gaver. Vi er en lomme, man kan dumpe ned i, og som giver mulighed for fordybelse. Når vi har fri i flere dage og gerne vil være sammen, så handler det blandt andet om at have noget at være sammen om. Museerne er typisk et mødested, hvor vi kan samles og opleve i fællesskab. Når juletiden er blevet højsæson på mange museer, handler det i høj grad også om, at vi har noget at byde på. Vi tænker i stigende grad over, hvordan vi kan bidrage til julerierne, og lægger mange kræfter i at skabe kvalitetsoplevelser.