250 år gammel ”jukeboks” udstilles

På Rosenborg Slot kan man nu se et musikkabinet bygget for 250 år siden af snedkermesteren Christian Friedrich Lehmann. Det består af 24 fløjter, 12 orgelpiber og et cemballo og kan spille af sig selv. Foto: Scanpix

På Rosenborg Slot kan man se et kolossalt og kostbart musikklenodie fra midten af 1700-tallet

Frem til den 10. maj kan man på en mindre særudstilling på Christian IV's lystslot Rosenborg opleve to unikke møbler stillet til skue ved siden af hinanden.

Størst interesse vækker en mere end 250 år gammel ”jukeboks” - en spøgefuld betegnelse for et fire meter højt musikskab, udført i midten af 1700-tallet af den kongelige møbelsnedker Christian Friedrich Lehmann.

På Danmarks trone sad dengang den oldenborgske slægt, og kongerne var som bekendt enevældige. I 1746 var den fromme, pietistiske Christian VI, der havde lukket for Københavns teaterliv og andre forlystelser, afgået ved døden. Han blev efterfulgt af sin søn, den anderledes sprælske Frederik V. Hans ødselhed fremgår af, at udgifterne til det trods sin størrelse elegante møbel løb op i 6560 rigsdaler, svarende til hvad et mindre slot dengang stod i.

Kong Frederik gik ikke af vejen for en god - eller for den sags skyld dårlig - spøg, og det har givetvis fornøjet ham gevaldigt, når det imponerende møbel pludselig overraskede hans gæster ved at give sig til at spille musikstykker.

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.