Nu kan du se 50 års dansk kunsthistorie på nettet

Statens Kunstfond har gennem tiden støttet 12.500 værker i det offentlige rum, som kan ses i et nyt digitalt arkiv

Svend Wiig Hansens ni meter høje monumental-skulptur "Mennesket ved Havet" fra 1995 - rejst i anledning af, at Esbjerg i 1994 kunne fejre 100 års jubilæum som selvstændig kommune - er et af de værker, som er med i Statens Kunstfonds nye digitale arkiv. -
Svend Wiig Hansens ni meter høje monumental-skulptur "Mennesket ved Havet" fra 1995 - rejst i anledning af, at Esbjerg i 1994 kunne fejre 100 års jubilæum som selvstændig kommune - er et af de værker, som er med i Statens Kunstfonds nye digitale arkiv. - . Foto: Stig Nørhald.

Tusinder af kunstnere har gennem tiden modtaget et brev med den glædelige besked om, at staten gerne vil støtte deres arbejde med deres kunst, som herefter har fået en mere eller mindre prominent plads på veje og pladser, på biblioteker og arbejdspladser.

Hovedparten af det samarbejde er formentlig gået de fleste hen over hovedet, men har efterhånden ført til i alt omkring 12.500 værker, store som små, som Statens Kunstfond gennem tiden har indkøbt og udlånt til det offentlige rum.

Der er derfor tale om 50 års dansk kunsthistorie, som nu lægges frit frem for offentligheden på den nye hjemmeside vores.kunst.dk, der åbner i dag.

”Det er vigtigt for Statens Kunstfond, at der er transparens omkring det arbejde, vi laver, og at kunsten kommer alle danskere til gode. Vores.kunst.dk giver borgere og professionelle i hele landet et tiltrængt overblik og fortæller også en rigtig spændende historie om dansk samtidskunst gennem 50 år,” fortæller Morten Stræde, der er udvalgsformand i fondens legatudvalget for billedkunst.

Det digitale arkiv rummer kunstnere og kunstnergruppers værker indkøbt og støttet siden 1964 og frem til i dag.

Af de mere kendte eksempler er der billedhuggeren Elisabeth Toubros skulptur ”Torvenes Brøndsløjfe” i Aarhus, der blandt århusianere er bedre kendt som ”Vanddragen”; der er den teglstens-belagte plads ”Vestled” ved Hvide Sande og det spektakulære værk ”Elia” af 380 tons stål i Herning. 

Over 1800 kunstnere og kunstnergrupper er repræsenteret i arkivet, der består af monumentale værker og bygninger og smykker, malerier, performancekunst og videoværker.

Elia af Ingvar Cronhammar fylder godt i landskabet ved Herning.
Elia af Ingvar Cronhammar fylder godt i landskabet ved Herning. Foto: Torben Petersen

Siden kan bruges til forskning af kunsthistorikere, skoler og andre offentlige institutioner kan finde kunst til væggene, og almindelige mennesker kan med få klik finde frem til det nærmeste værk i det fri eller låne et smykke til den næste bryllupsfest.
 

Kunstkritiker Lisbeth Bonde mener, at den nye side er meget brugervenlig.

”Den nemt og overskueligt. Og så er det jo godt for alle skatteydere at kunne gå ind og se, hvad de har været med til at betale for gennem 50 år. Som kunsthistoriker er det særligt interessant at kunne lave nedslag i historikken og blandt andet se på spændvidden i statens indkøbspolitik. Og der har man da ind i mellem været ret fremme i skoene i støtten til avantgardistisk kunst,” siger Lisbeth Bonde, der dog undrer sig over, at hjemmesiden ikke er lavet før nu.

Du kan låne smykker til den næste fest som fx. dette halssmykke af Claus Bjerring fra 2007.
Du kan låne smykker til den næste fest som fx. dette halssmykke af Claus Bjerring fra 2007. Foto: Statens Kunstfond

På hjemmesiden kan man finde informationer om kunstneren, årstal, materialer, dimensioner og information om placering. Kunstfonden føjer cirka 300 nye værker til samlingen hvert år.