Årets gang på Ærø

Michael Larsen har begået et lille mesterværk om fugleliv, dyr og blomster på Ærø i Det Sydfynske Øhav

Michael Larsen har gennemtravet alle Ærøs lyksaligheder fra nord til syd og fra øst til vest. Her ses et karakteristisk fritidshus ved havet. -
Michael Larsen har gennemtravet alle Ærøs lyksaligheder fra nord til syd og fra øst til vest. Her ses et karakteristisk fritidshus ved havet. - . Foto: Lars Gejl.

Michael Larsen: Ærøs natur. 216 sider. 299 kroner. Forlaget Bakkelandet.

De fleste kender sikkert Michael Larsen som forfatter til gennembrudsromanen ”Uden sikker viden” efterfulgt af læsersucceserne ”Slangen i Sydney” og ”Femte sol brænder”. Sidst har han skrevet de to store romaner om Georg Brandes og hans tid: ”Den store tid. Aftenlandet” og ”Stormen”.

Men nu viser det sig, at Michael Larsen, der er uddannet journalist og dertil en glimrende akvarelmaler, kan meget mere end det. Han er nemlig også intet mindre end en fremragende naturfotograf med en dertil hørende særdeles omfattende viden om ornitologi, flora og fauna, geografi og geologi. Og Michael Larsen har med brug af disse egenskaber begået et lille mesterværk - eller rettere sagt en vidunderlig, stor bog netop om fugleliv, dyr og blomster på det smukke Ærø i Det Sydfynske Øhav.

Michael Larsen, der med sin familie er bosiddende på Ærø, har gennem en årrække fulgt naturens gang på øen med sit kamera, og det må tilføjes: så åbenlyst også med megen stor tålmodighed. Det er der kommet en ikke blot smuk, men også en faktafyldt bog ud af. Michael Larsen har i sin bog leveret en række pletskud i form af nærbilleder af især fugle, men også af pattedyr, padder og sommerfugle. At pindsvinet er en charmerende lille fætter, vidste man jo nok, men at husmåren, denne hønsetyv og forhadte ødelægger både af folks nattesøvn og af deres stråtage, i brystbillede kan opleves som en ganske nuttet lille fyr, ja, det må vist alene tilskrives Michael Larsens fotografiske evner.

Michael Larsen har gennemtravet og gennemfotograferet alle Ærøs lyksaligheder fra nord til syd og fra øst til vest. Bogen beskriver systematisk afsnit for afsnit alle dele af den naturperle, som Ærø jo, set under en hvilken som helst synsvinkel, er. Det er, når man i bogen følger med på denne vandring, let at få den tanke, at Michael Larsen kender den ærøske natur bedre end de fleste, også blandt dem, der har kendt og elsket den i mange år. Foruden beskrivelsen af de enkelte, de kendte som for de fleste ukendte biotoper, kommer en række kapitler, der systematisk beskriver dyrelivet, herunder også fisk og havpattedyr, vejr og vind samt mennesker og deres for det meste velmenende forhold til naturen.

Fuglene fylder meget i bogen, og det er helt naturligt. Ærø har med sin lange kystlinje og sine mange småøer og holme helt unikt gode forhold for såvel ynglende standfugle som for trækfugle. Dertil kommer at store dele af øhavet omkring Ærø er udlagt som beskyttet område netop med henblik på fuglelivet. Ærø kan i forhold til sin størrelse byde på en usædvanlig rigt varieret natur, som naturligt betinger en stor artsrigdom, både når det gælder fugle, padder og planter. Ja, enkelte eksemplarer findes faktisk kun på Ærø.

Det er klart, at en sådan aldrig før set bog om ”Ærøs natur” er en særlig gave til øens egen befolkning som undertegnede tilhører, samt til de mange sommergæster, der år efter år vender tilbage til fritidshuset eller som lystsejlere. Men med sine fremragende fotografier ikke mindst i form af nærbilleder af øens mange rovfugle er bogen en gave til alle, der holder af den danske natur, og som gerne vil være med til at værne om alle dens, jo ganske gratis, men ikke desto mindre helt paradisiske glæder. Bogen er på 200 store sider. Ikke en side er uden et fotografi, nogle med flere. Dertil kommer flere af Michaels Larsens fine akvareller.

Alt i alt den dejligste billedbog, hvor såvel billedtekster som bogens tekst er fyldt til randen med forfatterens kompetente oplysninger og fotografens skarpe iagttagelse af alle facetter af den ærøske natur.