Aarhus 2017 fra kyst til kyst

Europæisk Kulturhovedstad foregår i hele Region Midtjylland. Fire af regionens kulturudvalgsformænd fortæller, hvad de forventer sig af året

Anne Bonefeld (V), Flemming Odde (S), Per Møller Jensen (S) og Kristian Ahle (V).
Anne Bonefeld (V), Flemming Odde (S), Per Møller Jensen (S) og Kristian Ahle (V).

Kristian Ahle (V) , formand for Kultur og Fritidsudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune:

"Det vigtigste for mig er at øge kulturbevidstheden hos borgerne i kommunen. Hvis vi har 20 procent, der er kulturinteresserede i dag, så håber jeg på, at vi har mindst 25-30 procent, når året er gået. Vi er en kommune, hvor borgerne søger meget til Holstebro og Aarhus, når de vil opleve store kultur-ting. Her i kulturhovedstadsåret har vi en ekstra mulighed for at vise, at vi også kan noget selv.”

Hvilke arrangementer ser du mest frem til?

”Ny Nordisk Noir, der er et arrangement med intensive skriveværksteder i vestjyske sommerhuse, hvor professionelle manuskriptskrivere inden for spænding-genren underviser forfatter-talenter. Vi håber på en ny serie a la ’Strisser på Samsø’, der kan sætte lup på vores område. Det er et godt eksempel på noget, der også kan dryppe på regionen, når kulturhovedstads-året er forbi. Desuden vil jeg gerne pege på ’The Catastrophic Meal’ på Vestjyllands Højskole, der handler om fremtidens måltid.”

Flemming Odde (S), formand for Kultur og Fritidsudvalget i Struer Kommune:

"Med biennalen ’Struer Tracks Urban Sound’ bruger vi året til at ’brande’ Struer som lydens by. Med det forventer jeg, at der vil komme lidt mere fokus på kultur i det hele taget. Det kan være en svær størrelse i en tid, hvor vi virkelig skal kunne argumentere godt for at få midler, men forhåbentlig kan kulturhovedstads-året blive en øjenåbner for både borgere, politikere og erhvervsfolk.”

Hvilke arrangementer ser du mest frem til?

”Undervandskoncerten ’Aqua Sonic’, der falder godt i hak med vores lydtema. Det er svært at forestille sig, at man kan sidde i et akvarium og spille og synge. Det virker vildt på den gode måde. Derudover har jeg ikke taget stilling endnu, men er nok nødt til snart at få lavet en køreplan. Der er ingen tvivl om, at 2017 bliver et kanon år for Region Midtjylland med massevis af arrangementer, så det bliver et spørgsmål om prioritering.”

Per Møller Jensen (S), formand for Kultur og Fritidsuvalget i Viborg Kommune:

”Det bliver et år, hvor alle vores kulturinstitutioner er med, og hvor borgerne får et overflødighedshorn af tilbud. Kigger vi på det som kommune, så håber jeg, at vi på den lange bane vil øge samarbejdet på tværs af kommunegrænserne, så vi samlet set kan få mere for de kulturkroner, der er til rådighed. Der er brug for en forståelse af, at ikke alle kommuner skal have et egnsteater, et kunstmuseum med mere. Kulturforbrugerne bevæger sig på tværs, og det bør kommunerne også gøre.”

Hvilke arrangementer ser du mest frem til?

”Mit udgangspunkt er, at jeg vil opleve så meget som muligt. Dels de lokale arrangementer på museer og andre steder, men jeg vil også prioritere oplevelser i eksempelvis Horsens og Silkeborg, som vi samarbejder med. Helt konkret skal jeg se Nathan Coleys lysinstallation i Thyborøn, hvor vi har sommerhus. Den er en del af projektet ’The Same for Everyone’, der er tænkt som et projekt, der skal binde regionen sammen fra kyst til kyst.”

Anne Bonefeld (V) , formand for Børn-, Unge- og Kulturudvalget i Odder Kommune:

”Vi ligger tæt på Aarhus, så jeg forventer, at der vil blive fyldt godt op på vores campingpladser og i vores sommerhuse. Derudover håber jeg, at Odderborgerne vil tage de mange kulturarrangementer til sig og derigennem få et nuanceret billede af, hvad kultur kan være. Som politikere kan vi blive bedre til at tænke kultur ind i bosætningsparametre.”

Hvilke arrangementer ser du mest frem til?

”Den spektakulære åbning i Aarhus i aften. Og så glæder jeg mig til forestillingen ’Sagn’, hvor kunstnere og musikere fra otte europæiske lande fortolker ældre Odder-borgeres historier. Jeg skal også på Moesgaard Museum og se Det Kongelige Teater spille ’Røde Orm’.”