Aflyst Luther-opera bliver alligevel realiseret

Første akt af Bo Holtens opera bliver opført i forbindelse med reformationsjubilæets åbningskonference i Aarhus

Bo Holten skal selv dirigere operaen i en såkaldt koncertent opførelse med Aarhus Symfoniorkester og et hold af professionelle sangere fra blandt andet Den Jyske Opera.
Bo Holten skal selv dirigere operaen i en såkaldt koncertent opførelse med Aarhus Symfoniorkester og et hold af professionelle sangere fra blandt andet Den Jyske Opera. . Foto: Cathrine Ertmann/Polfoto.

Det, der i begyndelsen af året lignede en regulær aflivning af et stort kunstnerisk projekt i forbindelse med reformationsjubilæet, bliver nu alligevel en realitet. Omend i mindre målestok end først planlagt.

Det drejer sig om Bo Holtens nyskrevne opera om Luther. Operaen skulle efter den oprindelige plan opføres på Operaen i København, efter den var blevet opført på Theater Erfurt i Tyskland. Men da Det Kongelige Teater sprang fra, gjorde det tyske teater det samme, og det prestigefyldte projekt, der skulle have været et fyrtårn under reformationsjubilæet blev aflyst.

Præsidiet vedrørende Reformationsjubilæet 2017 har dog hele tiden håbet på, at Luther-operaen alligevel kunne opføres, og nu kan formanden Jens Oddershede meddele, at der via private fonde er fundet penge til en opførelse af operaens første akt. Det sker 20. maj i Musikhuset Aarhus i forbindelse med reformationsjubilæets åbningskonference på Aarhus Universitet.

”Der var mange rev, der skulle passeres, men ved gode kræfters hjælp er det lykkedes os at undgå et skibbrud, og det er jeg utrolig glad for. Når reformationsjubilæet er overstået, vil operaen stå som et markant bidrag for det, der skete i Danmark i den forbindelse,” siger Jens Oddershede.

Det samme er naturligvis Bo Holten, der selv skal dirigere operaen i en såkaldt koncertent opførelse med Aarhus Symfoniorkester og et hold af professionelle sangere fra blandt andet Den Jyske Opera. Koncertent betyder, at der ikke er scenografi, og at sangerne ikke agerer fuldt ud som i en rigtig opera-opførelse.

”Jeg har aldrig helt mistet troen på, at det skulle ske, men det er en stor lettelse, at det nu er på plads. Jeg er meget taknemmelig for, at præsidiet er gået så aktivt ind i det, og at Aarhus Symfoniorkester og Den Jyske Opera velvilligt stiller op,” siger Bo Holten, der endnu ikke kan røbe, hvem der skal synge partiet som Martin Luther.

Både Bo Holten og Jens Oddershede håber, at Luther-operaen på et tidspunkt kan opføres i sin helhed, måske allerede i 2018. Arbejdet med operaen blev indledt for flere år siden på opfordring af ledelsen på Theater Erfurt, der var imponeret over Holtens arbejde, og som så en mulighed for et dansk-tysk samarbejde i forbindelse med Luther-jubilæet. Idéen blev taget op af den tidligere formand for Præsidiet vedrørende Reformationsjubilæet, nu afdøde Hans Skov Christensen, der var en varm fortaler for projektet, der nu altså alligevel bliver til noget.