Antikvariater forsvinder fra det danske gadebillede

Mange danske antikvariater lider butiksdøden i disse år, handlen med brugte bøger er flyttet til internettet -- og til genbrugsbutikkerne

Der bliver færre og færre antikvariater i Danmark. Vangsgaards Antikvariat i Fiolstræde i København holder dog foreløbig skansen. --
Der bliver færre og færre antikvariater i Danmark. Vangsgaards Antikvariat i Fiolstræde i København holder dog foreløbig skansen. --. Foto: Leif Tuxen.

Snart vil skilte med "ophørsudsalg" fylde butiksruden på et af Odenses gamle hæderkronede antikvariater. Antikvariatet i Odense, som stedet slet og ret hedder, havde i mange år adresse på et af byens hovedstrøg, men ved årsskiftet flyttede Birthe og Jørgen Hansen deres butik ud af centrum, og nu er de i gang med helt at lukke ned.

Og de er ikke de eneste. Overalt i Danmark forsvinder antikvariaterne fra gadebilledet. Enten fordi de drejer nøglen om, eller fordi de vælger at flytte til billigere og mere ydmyge adresser for udelukkende at drive deres salg af brugte bøger på nettet.

"For 15 år siden var der vel 10-12 antikvariater i Odense, om kort tid er der kun mig tilbage, og den tendens gør sig gældende i hele landet," siger Karsten Bøtcher, der er indehaver af Fyns Antikvariat og formand for Provinsantikvarboghandlerforeningen (PAF).

Han kalder det en trist udvikling, men erkender, at den er uundgåelig.

"Når det gælder de mere almindelige bogtitler, er vi hårdt pressede af især genbrugsbutikkerne, der kan sælge brugte bøger meget billigt. Dels fordi de får dem forærende, og dels fordi de hverken betaler moms eller skat. På de mere specielle bøger er det først og fremmest internettet, der har overtaget handlen," siger han.

For kunder, der søger en bestemt bog, er nettet i dag den oplagte mulighed fremfor det tidskrævende arbejde, det kan være at gennemsøge antikvariaternes reoler og bogkasser. De fleste større antikvariater i Danmark har da også en betydelig del af deres salg på nettet, men begræder alligevel udviklingen.

"På nettet sælger du typisk kun den ene bog, som kunden går efter. I butikken har du mulighed for at fortælle, hvad du ellers har af interessante bøger om et givent emne eller forfatter og dermed chancen for at sælge nogle flere," siger Karsten Bøtcher.

Jørgen Thomsen fra antikvariatet Bog-art i Holbæk er enig. For ham er kontakten til kunderne det vigtigste, og indtil videre har han valgt at drive sin butik uden internethandel.

"Folk kan stadig godt lide at komme ind og røre ved tingene," mener han.

Bog-art er det eneste tilbageværende antikvariat i Vestsjælland, hvor der de seneste år blandt andet er lukket antikvariater i Vig, Korsør, Slagelse, Sorø og Ringsted.

"Jeg forudser, at der om få år kun er antikvariater tilbage i de fem-seks største byer," siger Jørgen Thomsen.

Den vurdering tilslutter Maria Girsel sig. Hun er formand for Den Danske Antikvarboghandlerforening, der tæller 31 medlemmer, som alle er tilknyttet den fælles skandinaviske internetportal www. antikvariat.net.

"Internettet har betydet en kæmpe forandring i branchen, og det er helt klart, at der bliver færre og færre fysiske antikvariater. Vi ser den samme tendens i udlandet, eksempelvis i New York, hvor mange store antikvariater har skiftet en stor butik ud med et mindre kontorlejemål," siger hun.

I Odense går Birthe og Jørgen Hansen på efterløn, når ophørsudsalget er overstået. De tilhører som mange andre i branchen den ældre generation, og umiddelbart står der ingen unge klar til at tage over.

washuus@kristeligt-dagblad.dk