Berigende og bevægende fortællinger om tro

”Min tro” tilskynder os til at dele vore livsfortællinger med hinanden. Tak for det

Kreativ direktør Jakob Kvist, udlandsredaktør Anna Libak, tidligere amtsborgmester Erling Tiedemann, skuespiller Solbjørg Højfeldt, minister Søren Pind og debattør Özlem Cekic er nogle af de fremtrædende personligheder, der medvirker i bogen.
Kreativ direktør Jakob Kvist, udlandsredaktør Anna Libak, tidligere amtsborgmester Erling Tiedemann, skuespiller Solbjørg Højfeldt, minister Søren Pind og debattør Özlem Cekic er nogle af de fremtrædende personligheder, der medvirker i bogen. . Foto: Leif Tuxen.

Journalisten Else Marie Nygaard har interviewet 17 forskellige, markante personligheder om deres liv og tro. Artiklerne har tidligere været bragt i Kristeligt Dagblad, men nu foreligger de i en velskrevet, tankevækkende og åbenhjertig bog.

Vi møder skuespiller Solbjørg Højfeldt, minister Søren Pind, billedkunstner Maja Lisa Engelhardt, professor Steen Hildebrandt, Thorkild Simonsen, slotsejer Svend Brodersen og musiker Jonas H. Petersen og 10 andre vidt forskellige mennesker, som veloplagt og beredvilligt deler deres troserfaringer, kampe og sårbarhed. Hvert enkelt afsnit fremstår som en slags vidnesbyrd i jeg-form, hvilket gør bogen både personlig og ægte. Og man kan høste mange tanker og inspirerende udsagn.

Udlandsredaktør Anna Libak siger om bønnen, at her giver du frivilligt afkald på at være den, som ved bedst.

Erhvervsmanden Lars Juhl siger om sin kristentro, at den er på tumlingestadiet, så han vælter lidt rundt og ved knap nok, hvordan man er kristen på den rigtige måde.

Om kirkegang siger diætist Anne W. Ravn, at det er som at tage et bad efter at være kommet beskidt hjem fra en lang cykeltur.

Om kristendommen siger kreativ direktør Jakob Kvist, at det er en evig kilde til selvkritik, og tro er at holde vandene og diskussionerne åbne.

Vi hører også om små og store undere. Skuespiller Ellen Hillingsø fortæller om farfar, som blev reddet af en engel, og Søren Pind om at blive reddet fra druknedøden på en underfuld måde.

Det er dog ikke kun kristentroen, vi hører beskrevet. Skuespiller Solbjørg Højfeldt fortæller om at være buddhist og troen på at blive genbrugt som en del af et fantastisk kredsløb. Og debattør Özlem Cekic fortæller om sin muslimske tro, sine kampe og sit ungdomsoprør, der på et tidspunkt gav sig udslag i, at jo flere der ville have tørklædet af hende, desto mere strammede hun det om ørerne.

Karakteristisk for mange af disse forskellige personer er, at bedsteforældrene har haft stor betydning for deres forhold til tro og kirke. Leonora Christine Skov fortæller om forholdet til mormor, som bad aftenbøn med hende, tog hende med i kirke og i bibelkreds og gav hende alt det, som hendes egne forældre ikke gjorde. Det var da også mormor, der først fik at vide, at Leonora var blevet forelsket i en kvinde. Mormor skrev tilbage, at hun var glad, hvis Leonora var glad - og ville gerne møde hendes kæreste.

At troen ikke længere kan dyrkes og vises frit og åbent, fortæller religionssociolog Ina Rosen om.

Hun har båret sin Davidsstjerne om halsen, siden hun var i 20'erne, men i dag er der situationer, hvor hun må tage den om i nakken, så ingen ser den.

Alle disse åbenhjertige og tankevækkende beretninger runder tidligere amtsborgmester Erling Tiedemann af med et citat af Teresa af Avila: Når Vor Herre taler til dig, så må du gerne fortælle det til andre, man lad være med at gå i detaljer, for folk vil alligevel ikke kunne forstå det. Nogle mennesker vil blot trampe det ned og søge at relativere det.

Der er næppe nogen, som vil trampe disse fine og smukke beretninger ned. Tværtimod tilskynder de os til at dele vore livsfortællinger med hinanden. Tak for det!

kultur@k.dk