Bertel Haarder vil undersøge, om kulturens kanoner bliver brugt

Et tættere samarbejde mellem Kulturministeriet og Undervisningsministeriet skal blandt andet bringe kanon-tanken tilbage på dagsordenen, siger den nye kulturminister

Bertel Haarder bliver hilst velkommen som ny kultur-minister fra flere topledere i kulturlivet, som hæfter sig ved, at han forstår området i detaljer.
Bertel Haarder bliver hilst velkommen som ny kultur-minister fra flere topledere i kulturlivet, som hæfter sig ved, at han forstår området i detaljer. . Foto: Mathias Bojesen/Scanpix.

Før Kulturministeriet blev oprettet i 1962, hang både kirke, uddannelse og kultur sammen i Kultusministeriet. Og det vil kunne mærkes, at den nye kirke- og kulturminister, Bertel Haarder (V), også har en fortid som undervisningsminister.

For dannelse og kultur hænger i høj grad stadig sammen med uddannelse, og dannelsen begynder i de unge år, mener han:

”Noget af det vigtigste i kulturpolitikken foregår altså ovre i Undervisningsministeriet,” sagde Bertel Haarder allerede ved ministeroverdragelsen i mandags, hvor han bebudede, at første møde med undervisningsministeren allerede er programsat.

”Sådanne møder havde vi i øvrigt også, da det var Brian Mikkelsen og mig, der havde de to poster,” tilføjede han.

Det var i den tid, at den daværende blå regering søsatte kanontanken, som Bertel Haarder nu vil have bragt tilbage på dagsordenen:

”Der var en kulturkanon her i ministeriet, efter at vi havde fået litteraturkanon, historiekanon og demokratikanon i Undervisningsministeriet.

Og jeg tror godt, at jeg vil kigge efter, om de bliver brugt. Jeg ved, at kun halvdelen af lærerne har rettet sig efter dem, selvom de var obligatoriske. Det kan der være en grund til, men jeg synes, at vi skal kigge på det.”

Han kaldte samtidig også hele folkeoplysningssektoren for et kerneområde i Kulturministeriet.

”Demokrati er folkestyre, ikke politikerstyre. Det går ikke ud på, at politikerne skal bestemme så meget som muligt.

Det vigtigste er, at det kulturelle og åndelige liv foregår uden, at politikerne styrer det,” mener Bertel Haarder, som samtidig påpeger, at Kulturministeriet på trods af sin begrænsede størrelse har stort potentiale til at gøre en forskel:

”Det rækker fra teater, film, musik, litteratur, biblioteker, museer, idræt, højskoler, arkitektur og til kunstneriske uddannelser.

Det kan godt være, at det budgetmæssigt er et lille ministerium, men det er et lille ministerium med utrolig mange kontaktflader.”

Derfor er det heller ikke ligegyldigt, hvem der er kulturminister, mener Det Kongelige Teaters direktør Morten Hesseldahl, som er godt tilfreds med, at ministeriet nu - igen - har fået en minister, der forstår, at kultur har en værdi i sig selv.

”På den måde tror jeg, at Bertel Haarder på mange måder vil fortsætte Marianne Jelveds linje.

For de forstår begge betydningen af, hvor vigtig kunst, kultur og vores fælles historie er,” siger Morten Hesseldahl og fortsætter:

”Jeg tror, at et af de største og vigtigste spørgsmål i samfundet de kommende år bliver at svare på, hvad det vil sige at være dansk. Og hvad det danske fællesskab betyder. Det kan man ikke gøre uden kultur. Men vi lever i en tid, der er meget fokuseret på løsninger. Kunst og kultur giver derimod forståelse.

Og man kan ikke skabe gode løsninger uden at have forståelse. For de bedste og mest visionære løsninger kommer sjældent fra folk, der kun forstår finansernes værdi. Og her har vi fået en kulturminister, der forstår, at kultur har værdi i sig selv.

Og det er vigtigt i forhold til at sætte kulturen på dagsordenen både internt i regeringen og udadtil,” siger Morten Hesseldahl, der ikke er alene om at være glad for den nye kulturminister.

”Bertel Haarder bliver en kulturminister, som ved noget om kultur.

Det har altid fyldt noget for ham, også i de perioder han har været undervisningsminister,” siger direktør for Museum Sønderjylland Orla Madsen til Berlingske, hvor også direktør for Statens Museum for Kunst Mikkel Bogh hæfter sig ved Haarders erfaring som kultiveret undervisningsmister:

”Mit håb er også, at Bertel Haarder som tidligere undervisningsminister kan gøre noget for at styrke undervisningen i billedkunst i folkeskolen, hvor den stort set er røget ud.

Jeg så gerne, at Kultur- og Undervisningsministeriet samarbejdede på det felt,” siger Mikkel Bogh.

Det første møde mellem den nye kirke- og kulturminister og landets nye undervisningsminister, Ellen Trane Nørby, fandt sted i går, så nu må de mange spændte kulturdirektører i Danmark bare vente på at se, hvad der kommer ud af kultusområdet i den kommende tid.