Bowies mange masker er et værk i sig selv

Christian Lollike. -

Christian Lollike. - Foto: Scanpix

David Bowies formmæssige nysgerrighed har inspireret dramatiker Christian Lollike, der er aktuel på Det Kongelige Teater med en ”asylballet”

Omend de fleste nok er trætte af at høre om David Bowie, så er der nok ikke tvivl om, at hans samlede værk har haft stor afgørende betydning, om ikke andet for mig selv.

Bowie afviste selv at være en kamæleon, men for mig var det en stor befrielse at opdage en kunstner, der arbejdede med ”masker” som udgangspunkt for en skabelsesproces. Med det mener jeg, at det ”jeg”, der synges fra, ikke er et ”jeg”, der peger tilbage på Bowie som privatperson. Han arbejder sig med andre ord ind i et univers, hvor karakteren Ziggy Stardust lever, skriver, tænker og synger - dør. Hvorefter Bowie tager en ny maske på sig og kryber ind i et nyt univers, hvorfra der skabes igen.

Jeg har selv aldrig oplevet, at teksten, jeg skrev, var min, men at jeg påtager mig en stemme, et ”jeg”, en maske. Derfor hader jeg også spørgsmålet, man ofte bliver stillet: ”Hvad er budskabet?” Det er jo et andet ”jeg”, et univers, jeg har skabt, hvor stemmer og stemninger har udfoldet sig, hvor der ikke er et direkte link tilbage til min private personlighed.

Bowie stiller sig et nyt sted hen for at få øje på noget nyt, og han er ikke meget for at genbruge sine trick. Jeg hader, når jeg kan genkende mine stiltræk i mit arbejde og forsøger altid at finde et nyt og uforventet sted at være.

Jeg er imponeret over Bowies formmæssige nysgerrighed. Det, at han så ofte tog nye stilgreb i anvendelse

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.