Smukt boghåndværk går tæt på de truede yazidier

Minoriteter er trængt i Mellemøsten, hvor IS renser ud med umenneskelig hånd. Sociolog Peter Wiingaard fortæller de kurdiske yazidiers historie. Og det gør han godt

På billedet ses en mand fra yazidi-mindretallet, som bærer sin datter over grænsen til Syrien fra Irak.
På billedet ses en mand fra yazidi-mindretallet, som bærer sin datter over grænsen til Syrien fra Irak. . Foto: Ahmad Al-Rubaye.

I august 2014 indledte Islamisk Stat en udrensning i Nordirak. Målet var de mange minoritetsreligioner, og alle, som ikke frivilligt konverterede til islam, blev udsat for tortur eller voldtægt eller blev i værste fald slået ihjel.

Blandt dem var de kurdiske yazidier, der for en kort stund kom i verdens søgelys. For mens de kristnes lidelser i Mellemøsten for længst har nået verdenspressen, omend i begrænset omfang, er yazidiernes kvaler ukendt for de fleste. Faktisk er det de færreste, der ved, at de overhovedet findes – og nu, hvor de er truet på deres eksistens, er det endnu vigtigere end nogensinde at fortælle deres historie, mener Peter Wiingaard. For tabet af religioner er mere end et spørgsmål om menneskerettigheder. Det handler om at bevare vores verdensarv.

Sociologen Peter Wiingaard har rejst i det nordlige Irak inden udrensningen og besøgt yazidiernes hellige steder, og han forsøger at gøre op med de mange teologiske fejlslutninger, der klistrer til yazidiismen. Måske fordi der er så få skriftlige kilder, fordi lærdommen bliver videreformidlet fra mund til mund, og fordi man kan se så mange andre religioner og deres hellige figurer spejle sig i yazidiismen. Som Peter Wiingaard skriver: ”Hvor andre religioner kan betragtes som træer, der er forankret i en bestemt type jord, så bør vi snarere tænke ezidiismen som en rodstængel, der suger næring fra adskillige kilder.”

Yazidiismen er ikke præget af dogmatik og spidsfindige teologiske diskussioner, men er snarere en folketro med masser af overleverede legender og praktiske anvisninger på, hvordan højere kræfter kan hjælpe med hverdagens store og små problemer. Og derfor er det da også Peter Wiingaards møder med de irakiske yazidier, der danner grund for hans fine og formfuldendte ”Påfuglens Tårer. En rejse i de irakiske ezidiers verden før Islamisk Stat”.

Han skildrer dels begivenhederne i august 2014 og i månederne, der fulgte, dels går han tilbage i historien og viser, hvordan yazidierne op gennem historien er blevet forfulgt og er blevet betragtet som kættere, lige så længe som religionen har eksisteret.

Peter Wiingaard blander ubesværet hårde historiske facts med stemningsfuld reportage og fine interviews, og hans glidende overgange er imponerende. De vækker mindelser om den mundtlige tradition, som netop yazidierne er rundet af, og det bliver de bedste steder næsten tusind og én nat-agtigt midt i al sin grumme, realistiske gru.

Det er ikke svært at kaste stjerner efter Peter Wiingaards bog om yazidierne. Og han får fire. Men vi ender alligevel på fem. Den sidste stjerne går nemlig til Forlaget Vandkunsten, der igen påtager sig et imponerende kulturelt ansvar ved at binde an med de udgivelser, som man får smæk for at kalde smalle, selv om de er det. Og så har forlaget endnu en gang leveret et stykke rasende smukt boghåndværk.

kultur@k.dk