Dele af verdens ældste bibel fundet i Egypten

Den gamle bibeltekst, der stammer fra midten af det fjerde århundrede, blev fundet i Sankt Katharina-klosteret. Flere sider kan dukke op, mener forsker

Modelfoto:
Modelfoto:. Foto: .

Den græske ph.d.-studerende Nikolas Sarris har gjort et usædvanligt fund.

Da han gennemgik en række billeder af manuskripter i Sankt Katharina-klosteret i Egypten, dukkede der nye sider af verdens ældste bibel op. Det skriver den britiske avis The Independent.

Siderne er en del af Bibelen 'Codex Sinaiticus', som stammer fra omkring år 350. Den er håndskrevet på græsk og regnes for at være den ældste version af Bibelen, hvor hele Nye Testamente og store dele af Gamle Testamente er fundet.

Et spændende øjeblik
Nikolas Sarris, der er i gang med et ph.d.-studium i Storbritannien, har sammen med forskere fra forskellige lande været i gang med at lægge den gamle version af Bibelen på nettet. Han blev derfor med det samme opmærksom, da han så den særlige græske tekst.

- Det var et meget spændende øjeblik. Selvom det ikke er inden for mit felt, har jeg hjulpet med digitaliseringen, så Codex Sinaiticus er printet ind i min hukommelse. Jeg begyndte at kontrollere højden på bogstaverne og spalterne og blev hurtigt klar over, at vi havde at gøre med en hidtil ubeset del af Codex Sinaiticus, siger han.

Flere sider kan dukke op
De gamle sider af Bibelen var blevet genbrugt af to munke til indbinding af en bog fra det 18. århundrede. I det egyptiske klosters bibliotek er der mindst 18 andre bøger, de to munke har bundet sammen, og det kan betyde flere spændende fund, mener Nikolas Sarris.

- Vi ved ikke, om vi vil finde flere dele af Codex Sinaiticus i de bøger, men det vil helt sikkert være værd at undersøge nærmere, siger han.

Det nye fund menes at være vers 10 i første kapitel af Josvabogen, hvor Josva befaler folket at gøre sig klar til at erobre det land, deres Gud vil give dem i eje.