Den japanske Schindler på det store lærred

Den japanske diplomat Chiune Sugihara gik imod sit lands officielle flygtningepolitik og reddede under Anden ...

Den japanske diplomat Chiune Sugihara gik imod sit lands officielle flygtningepolitik og reddede under Anden Verdenskrig jøder på flugt fra nazisterne. – Arkivfoto.

Historien om en japansk diplomats redning af 6000 jøder under Anden Verdenskrig får nyt liv i spillefilm

I hænderne på den rette instruktør på det rette tidspunkt kan glemte historiske begivenheder få helt nyt liv og opmærksomhed. Det var tilfældet med Steven Spielbergs Oscar-vinder ”Schindlers liste” i 1993 om den tyske forretningsmand Oskar Schindler, der under Anden Verdenskrig reddede omkring 1100 jøder fra at ende i kz-lejre.

Og nu 20 år senere og over 70 år efter krigens afslutning bliver en anden heltemodig indsats fra holocausts mørke vakt til live i en spillefilm, der bliver vist i aften i det jødiske kulturhus i København.

Den japanske film ”Persona non grata” fra 2015 fortæller om den japanske diplomat Chiune Sugihara, der var udsendt til landets konsulat i den litauiske by Kaunas i årene 1939 til 1940 og lykkedes med at redde cirka 6000 jødiske flygtninges liv ved at udstede falske transitvisa til Japan og væk fra nazisternes udryddelseslejre.

De fleste europæiske lande lukkede deres grænser for flygtninge, herunder jøder, under Anden Verdenskrig, og det var ikke, fordi Japan, der var Det Trejde Riges allierede, var en undtagelse.

Sugihara og hans hustru sad derfor om natten og producerede indrejsetilladelser til jøder stik

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.