Den japanske Schindler på det store lærred

Historien om en japansk diplomats redning af 6000 jøder under Anden Verdenskrig får nyt liv i spillefilm

Den japanske diplomat Chiune Sugihara gik imod sit lands officielle flygtningepolitik og reddede under Anden Verdenskrig jøder på flugt fra nazisterne. – Arkivfoto.
Den japanske diplomat Chiune Sugihara gik imod sit lands officielle flygtningepolitik og reddede under Anden Verdenskrig jøder på flugt fra nazisterne. – Arkivfoto.

I hænderne på den rette instruktør på det rette tidspunkt kan glemte historiske begivenheder få helt nyt liv og opmærksomhed. Det var tilfældet med Steven Spielbergs Oscar-vinder ”Schindlers liste” i 1993 om den tyske forretningsmand Oskar Schindler, der under Anden Verdenskrig reddede omkring 1100 jøder fra at ende i kz-lejre.

Og nu 20 år senere og over 70 år efter krigens afslutning bliver en anden heltemodig indsats fra holocausts mørke vakt til live i en spillefilm, der bliver vist i aften i det jødiske kulturhus i København.

Den japanske film ”Persona non grata” fra 2015 fortæller om den japanske diplomat Chiune Sugihara, der var udsendt til landets konsulat i den litauiske by Kaunas i årene 1939 til 1940 og lykkedes med at redde cirka 6000 jødiske flygtninges liv ved at udstede falske transitvisa til Japan og væk fra nazisternes udryddelseslejre.

De fleste europæiske lande lukkede deres grænser for flygtninge, herunder jøder, under Anden Verdenskrig, og det var ikke, fordi Japan, der var Det Trejde Riges allierede, var en undtagelse.

Sugihara og hans hustru sad derfor om natten og producerede indrejsetilladelser til jøder stik imod regeringens retningslinjer.

Sugihara repræsenterede som diplomat sit lands samarbejdspolitik med nazisterne, men valgte sin egen morals vej til stor fare for sit og sin families liv. Han skulle efter sigende have kæmpet til det sidste for at hjælpe og udskrev visa ud gennem vinduet i toget på vej ud af Litauen – og han er siden blevet kaldt for den japanske Schindler. 

”Jeg måtte gøre noget. En ung mand kom til mig for at søge sikkerhed. Er han farlig? Nej. Er han spion? Nej. Er han en forræder? Nej. Han er blot en jødisk teenager på flugt,” har den virkelige Sugihara engang sagt.

Se her trailer til filmen. 


Hans indsats gik efterfølgende ud over karrieren i Japan, hvor han blev degraderet og siden levede et stille liv frem til 1968, hvor nogle af de overlevende jøder, han havde reddet, tog kontakt til ham.

I Israel har han mødtes med flere overlevende og deres efterkommere, som estimeres at tælle omkring 40.000 mennesker. Han er i Israel blevet tildelt fortjenstmedaljen ”Righteous Among the Nations”, der gives til ikke-jøder, der ikke bare lod stå til under holocaust.

I Jerusalem er der rejst en statue af Sugihara, og til maj bliver en gade i byen Natanya, hvor mange af de overlevende i dag bor, opkaldt efter den japanske redningsmand, der døde i 1986. I Kaunas findes der i dag et Sugihara-museum.

Spillefilmen "Persona non grata" fortæller historien om diplomaten Chiune Sugihara, der er blevet kaldt  den japanske Schindler.
Spillefilmen "Persona non grata" fortæller historien om diplomaten Chiune Sugihara, der er blevet kaldt den japanske Schindler. Foto: Fra filmen

Mens redningen af danske jøder i 1943 er en velkendt historie herhjemme, er den japanske historie formentlig ny for mange, og det håber folkene fra den danske kulturorganisation Jewish Culture in Copenhagen, der står bag visningen i aften, at være med til at ændre på.

”Det er vigtigt at huske modet og beslutsomheden midt i den svære situation under krigen, hvor der var folk, der risikerede karriere og måske eget liv for at redde andre, som ikke havde andre muligheder for at overleve. Sugihara var en af dem, der valgte den humanistiske vej,” siger Jacob Zylber fra Jewish Culture in Copenhagen, der har et tema om de mange redningshistorier fra krigen, som ikke altid når biograflærredet eller ligefrem Hollywood.

Filmen, der er japansk produceret og optaget i Polen, blev til, efter at Chiune Sugiharas børnebørn begyndte at vise interesse for bedstefarens indsats.

”Persona non grata” er ikke et portræt af en overmenneskelig karakter, men skal vise, hvordan et almindeligt individ, der står over for et frygteligt dilemma, vælger den heltemodige beslutning, fortæller filmens japansk-amerikanske instruktør, Cellin Gluck, til det japanske medie Nippon.com.

”Han gjorde blot, hvad han mente var rigtigt, og resultatet blev, at tusinder af menneskeliv blev reddet, og deres efterkommere voksede til titusinder. Det er, hvad der gjorde ham til en helt,” siger Gluck.