Den lille historie i den store

Amerikanske Barbara Kingsolver viser format i sin prisbelønnede fortælling om kredsen omkring Frida Kahlo

Barbara Kingsolver har med "Lakunen" skrevet sig ind i den kvindelige super-liga.
Barbara Kingsolver har med "Lakunen" skrevet sig ind i den kvindelige super-liga. Foto: Alastair Grant/AP/Polfoto.

Vi er i Mexico i 1929, hvor Salomé Huerta lever på de forhåndenværende mænds nåde sammen med sin 13-årige søn, Harrison William Shepherd. Hun var oprindelig stukket af fra sit fødeland for at søge lykken i USA, blev da også gift og dermed transformeret til en amerikansk Sally Shepherd. Men kun for en kort stund.

LÆS OGSÅ:Mission er oversættelse

Så hun vendte tilbage til Mexico, hvor hun desperat og ikke altid lige elegant forsøger af få mr. Slippe Nogle Penge til at forlade sin kone. Hun dør i en trafikulykke, stærkt og voldsomt, som hun har levet, og efterlader sin følsomme forfatterspire af en søn, der kommer i huset hos det kamikaze-karismatiske kunstnerpar Frida Kahlo og Diego Rivera. Her møder Harrison alverdens kendisser og ikke mindst kommunister, blandt andre Lev Trotskij, der ad uendelig mange omveje ender med at blive hans skæbne, da han år senere bliver beskyldt for antiamerikanisme i kølvandet på Anden Verdenskrigs kommunistforskrækkelse.

Siden han var 14 år, har Harrison skrevet på en fortælling om aztekerne og drømt om at kunne leve alene efter sin fantasi – og blive betalt for det. Han er, hvad Frida kalder et dobbeltmenneske, spændt ud mellem to lande, et hav af miljøer og et ocean af drømme. Men en ung, ubemidlet mand, der må knokle i et køkken, ganske vist et kunstnerisk et af slagsen, men alligevel ? hvordan kan han blive forløst som kunstner?

Harrisons kunstneriske "coming of age" løber som en rød tråd gennem "Lakunen", der fra alle tænkelige vinkler tematiserer historiens magt: Harrisons egen personlige historie, historierne i hans romaner – og de helt store historier, Mexico og USA's, der omslutter og truer med at kvæle Harrisons forsigtige eremit-forfattertilværelse i North Carolina, hvor hans privatsekretær, Violet Brown, bliver den, der ender med at fortælle den vigtigste del af hans historie – den del, som ingen kender – da hun en dag med posten modtager hans ungdoms dagbøger.

"Lakunen" indbragte i 2010 amerikanske Barbara Kingsolver, født 1955, Orangeprisen, der uddeles til en kvindelig engelskskrivende romanforfatter, og hermed kommer hun i fortjent fornemt selskab med blandt andre Marilynne Robinson, Rose Tremain, Chimamanda Ngozi Adichie og Zadie Smith.

Kingsolver er en historiefortæller med et imponerende schwung. Hun er ikke bange for dybe følelser og store spørgsmål, men det bliver aldrig hverken trivielt eller kulørt. Hun skriver sanseligt med en sjælden præcision, der gør, at man kan se Diegos tudsefjæs for sig, høre Fridas hvislende skørter, mærke raseriet, der vokser sig voldsomt i kølvandet på elskerinder og utroskab – og på den heftige baggrund fornemme den tilknappede Harrison. Det er eminent dygtig gjort, og det er ikke mindst i kraft af persontegningen, at Barbara Kingsolver med "Lakunen" har skrevet sig ind i den kvindelige superliga.

kultur@k.dk

Barbara Kingsolver: Lakunen. Oversat af Michael Alring. 602 sider. 299 kroner. Verve.