Den store stygge ulv kommer - nu også i bogform

Ulven, verdens første tæmmede rovdyr, har siden tidernes morgen fascineret os mennesker - senest da den atter satter pote på dansk jord. Nu udkommer der en bog om dyret og myten bag

Ulv i Skandinavisk dyrepark.
Ulv i Skandinavisk dyrepark. . Foto: Lars Laursen.

Ulven, verdens første tæmmede rovdyr, har siden tidernes morgen fascineret os mennesker. Vi taler om den med skrækblandet fryd, og da den for nylig atter satte pote på dansk jord, var meningerne da også delte.

Er ulven en nådesløs dræber, som vi skal udrydde hurtigst muligt? Eller skal vi snarere hilse den velkommen hjem?

Niels Hein er uddannet historiker og har i en årrække arbejdet med historieformidling på DR.

Hans afsæt for at skrive om ulven er en personlig fascination, der begyndte allerede i barndommen, og han betragter ulven som en spejling af os som mennesker, som et symbol på vores komplekse og foranderlige forhold til naturen og som et afsæt for en diskussion af, hvor meget af naturen vi kan styre, tæmme og undertrykke. Han vil gerne aflive nogle af de myter, der klæber til ulven, og hans kulturhistoriske gennemgang af vores skiftende syn på den er bogen mest interessante: I den nordiske mytologi blev ulven betragtet som en modig og frygtindgydende kriger, mens den i kristendommen ofte er blevet skildret som noget truende, glubsk og grådigt.

I romantikken ændrede det billede sig imidlertid, blandt andet med Rudyard Kiplings ”Junglebogen”, hvor ulven optrådte som beskytter, mens ulven i dag i skikkelse af varulven er blevet mainstream i populærkulturen, som man for eksempel har set det i Twilight-serien.

”Ulv! Dyret - Myten - Fremtiden” ønsker ifølge bagsideteksten at afdække alle aspekter af ulven.

Den er delt op i tre dele: en om dyret, der kunne ligne en lærebog i biologi med hardcore fakta, fotos og bokse, en om myten, der fungerer som en opremsende kulturhistorisk gennemgang af ulven som symbol, illustreret med smukke træstik og malerier, og en del, der i mere debatterende form forsøger at skitsere fremtiden for ulvens videre gang på dansk jord. Altså tre bøger i en, hvilket er en beundringsværdig ambition, men desværre er de for lidt integrerede i hinanden.

Det er et stort stof at rumme på blot 180 rigt illustrerede sider. Og selvom Niels Hein går meget pædagogisk til værks med korte kapitler og indførende lidt lærer-elev-agtige læserhenvendelser i stil med 'Nu skal vi se på “', så bliver det endelige resultat flagrende.

Hvis man kigger på bogens layout, tænker man umiddelbart lærebog med de mange kapiteloverskrifter, bokse og billedtekster, mens de ikke synderligt vellykkede reportage-elementer snarere leder tankerne hen mod noget mere fortællende kulturjournalistisk. Men er det en undervisningsbog? Eller er det en bog til lægmand, der gerne vil vide mere om ulven? Begge dele. Men nok mest det sidste.

Og hvis det er hensigten, så kunne man med fordel have arbejdet mere med den visuelle side af udgivelsen i en erkendelse af, at nettet for længst er løbet med de fakta-hungrende læsere, mens de læsere, der sværger til print, også gerne vil have noget lækker til øjet, når de køber en fagbog.

kultur@k.dk