Den utrolige vej til frihed

Filmatiseringen af Nelson Mandelas utrolige liv er gribende og opbyggelig

Justin Chadwicks film ”Mandela - vejen til frihed” er et værdigt portræt af en klog leder og et stort menneske. – Foto fra filmen.
Justin Chadwicks film ”Mandela - vejen til frihed” er et værdigt portræt af en klog leder og et stort menneske. – Foto fra filmen.

5 stjerner

Nelson Mandela døde i december og blev begravet under hele verdens opmærksomhed. Nelson Mandela var et ikon for menneskelighed og frihed.

Justin Chadwicks film Mandela vejen til frihed er et værdigt portræt af en klog leder og et stort menneske. Man kunne have frygtet, at filmen ville blive en helgenberetning, men det er ikke tilfældet. Man får mange facetter med af hans personlighed, hvor helgen ikke just er ordet, man kommer til at tænke på.

Filmen er faktisk overraskende spændende, selvom man kender historien om Mandelas skæbne. Vi følger ham fra barndommen i en landsby, ungdommen med stammeritualerne og tiden som ung advokat, der har drømmen om at blive en rig og velanskrevet advokat. Han er gift med Evelyn og har to børn, men han har også sine udenomsægteskabelige forbindelser. Ægteskabet ryger, og langsomt trækkes han ind i kampen for sortes rettigheder, der for alvor tager fat, efter at de hvide indfører apartheid-systemet. Vi kender det menneskefjendske system, men filmen gør det tydeligt for os, hvad det for eksempel betød, når hvide kaldte sorte mænd boy. Der er en scene fra Mandelas unge år som advokat, hvor en hvid advokat tiltaler Mandela altså en kollega som boy! Dybt nedværdigende.

LÆS OGSÅ: 5 stjerner til svindlerkomedie om fristelse og fald

I 1958 møder Mandela den noget yngre Winnie og bliver gift med hende. De får 4 år og to børn sammen. I 1960 sker Sharpeville-massakren, der bliver det store vendepunkt i kampen mod apartheid-systemet. 69 ubevæbnede demonstranter bliver skudt, og 180 såres, da de protesterede mod diskriminerende paslove. Herefter bevæger Mandela sig fra at være ikke-vold- fortaler til voldelig revolutionær.

Kort tid efter bliver Mandela sat i fængsel på livstid for sine sabotagehandlinger. Han kommer til at sidde i 27 år under forfærdelige forhold. Oven i dette betaler Winnie Mandela prisen for at være gift med ham. Hun arresteres flere gange og bliver i en periode på 14 måneder holdt isolationsfængslet. Det gør hende militant og hadefuld, hvad der senere skal blive årsagen til bruddet mellem de to, da han bliver sat fri i 1990.

Vi kender resten af historien. Mandela bliver sat fri, da landet trues af opløsning på grund af voldelige sammenstød mellem regeringen og sorte og sorte indbyrdes. Alle parter har brug for Mandela.

Filmen skildrer fornemt den overgangsperiode i Mandelas liv fra fange til fri leder og senere præsident. Mange detaljer i den proces kendte denne anmelder ikke, så filmen gør én klogere, og også visere. Tiden råbte på hævn. Nu skulle der betales tilbage! Du skal få dem (de hvide) til at frygte dig, siger Winnie hævnlystent til ham, da han står over for frigivelsen, men han svarer hende: Jeg vil også have hævn. Jeg er vred, men jeg vil ikke have frygt, og han afviser derfor hævnen.

LÆS OGSÅ: 5 stjerner til storladen og provokerende film

Da situationen yderligere tilspidses, går Mandela på nationalt tv og siger til den vrede sorte befolkning: I skal ikke bruge vold. Jeg ved godt, at I hellere vil høre noget andet, men I skal ikke bruge vold. Jeg har tilgivet dem. Kan jeg, der har fået mit halve liv taget fra mig, tilgive, så kan I også.

Det er en stor leder, der taler her. En leder, der tør bruge de kristne grundbegreber tilgivelse og kærlighed. Sådanne ledere er værd at lytte til og sådan en film er værd at se.