Man skal stå ved sig selv, selvom det koster

Bryan Cranston (fra tv-serien ”Breaking Bad”, med flere) er nomineret til en Oscar for bedste mandlige ...

Bryan Cranston (fra tv-serien ”Breaking Bad”, med flere) er nomineret til en Oscar for bedste mandlige hovedrolle for sin indsats i ”Trumbo”, hvor han spiller titelpersonen. - Foto: Scanpix

film
Four stars

Filmen ”Trumbo” er en tankevækkende beretning om manuskriptforfatteren Dalton Trumbos skæbne under kommunistjagten i USA i 1950'erne

Mange vil nikke genkendende til store film som ”Prinsessen holder fridag”, ”Spartacus” og ”Exodus”. Vi kan måske huske Audrey Hepburn som den smukke prinsesse, Kirk Douglas som slaveoprøreren Spartacus og Paul Newman som en jødisk Haganah-soldat i ”Exodus”. Stjernefilm, der fik masser af Oscars, også for bedste manuskript.

En god film er ikke bare en god instruktørs værk eller gode skuespilleres præstationer. Hvis manuskriptet ikke dur, bliver det hele noget møg. Derfor er manuskriptforfatterens indsats en væsentlig ingrediens i det at lave en god film.

Manden bag manuskripterne til de tre nævnte film (og mange flere) hedder Dalton Trumbo (1905-76). Filmen ”Trumbo” handler om ham i de hysteriske og svære år i 1950'ernes USA, hvor mccarthyismen hærgede kulturlivet i Amerika.

Under Anden Verdenskrig var USA og Sovjetunionen allierede i kampen mod Nazityskland, men efter krigen gik det hurtigt over i kold krig. Venskab blev til fjendskab, og i USA begyndte man hurtigt at tale om den røde fare som en farlig indre fjende i landet. Kommunisterne ville overtage magten og indføre diktaturet.

I Washington blev der dannet en komité, HUAC (House Un-American

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.