E-bøger er et byfænomen

Næsten tre gange så mange har læst en e-bog i de største byer i forhold til i landets mindste byer

/ritzau/

Selvom der i de små landsbysamfund ofte kan være langt til biblioteket, så har landets mest tyndtbefolkede områder ikke taget bibliotekernes tilbud om gratis lån af e-bøger til sig i samme omfang som landets største byer.

42 procent af borgerne i landets to største byer, Aarhus og København, har læst en e-bog, hvor det i landets mindste byer med færre end 200 indbyggere kun er 15 procent, som har læst en e-bog.

Det viser en ny undersøgelse fra juni i år, som er lavet af Moos-Bjerre & Lange i samarbejde med Epinion for Danmarks Biblioteksforening. At næsten tre gange så mange har læst en e-bog i de større byer sammenlignet med de mindste byer, finder formanden for Danmarks Biblioteksforening, Steen B. Andersen, umiddelbart overraskende, men han har et bud på, hvor forklaringen skal findes.

”En forklaring på forskellen kan ligge i det faktum, at borgere med en højere uddannelse, som generelt læser mere, også udgør en større befolkningsandel i større byer end mindre byer,” siger formanden.

Man vil nu fra Danmarks Biblioteksforenings side gøre en ekstra indsats for at gøre folk i de mindre byer opmærksomme på mulighederne for at låne e-bøger på biblioteket.

”I de tyndt befolkede områder af landet, hvor der kan være langt til et fysisk bibliotek, er det oplagt at fokusere endnu mere på promovering af det digitale e-bogstilbud. Det skaber flere læsere, og tilbuddet er jo blot ét klik væk,” siger formanden.

Tidligere undersøgelser har vist, at biblioteker giver befolkningen lyst til at læse bøger, og at læsning øger lyst og evner til uddannelse. Det gælder også for e-bogstilbuddene.

”Derfor er det så vigtigt, at vi hele tiden har adgang til de bedst mulige e-bogstilbud,” siger han.