Eksperter: Elbæk vil gøre kulturpolitikken trendy og bred

"Man kan ikke måle en kulturministers indflydelse i kroner og ører", siger DRs bestyrelsesformand Michael Christiansen. Men Jørn Langsted, leder af Kulturpolitisk Forskningscenter, tror, at den nye kulturminister vil øge samarbejdet mellem kultur- og erhvervslivet. Og det har en slagside, siger han til Kristeligt Dagblad.

Radikale Venstres Uffe Elbæk vil sandsynligvis søge mere samarbejde mellem kultur- og erhvervsliv, mener Jørn Langsted, leder af Kulturpolitisk Forskningscenter ved Århus Universitet.
Radikale Venstres Uffe Elbæk vil sandsynligvis søge mere samarbejde mellem kultur- og erhvervsliv, mener Jørn Langsted, leder af Kulturpolitisk Forskningscenter ved Århus Universitet. Foto: Jens Nørgaard Larsen Denmark.

"Jeg gætter på, at Uffe Elbæk som kulturminister vil forsøge at sætte en ny dagsorden og gå egne veje, siger Jørn Langsted, leder af Kulturpolitisk Forskningscenter ved Aarhus Universitet.

Det er ellers kendetegnende for dansk kulturpolitik, at overskriften for visionerne er hvad vi plejer at gøre. Derfor er budgettet også bundet op på dette plejer, fortsætter Jørn Langsted, der dog ikke har læst regeringsgrundlaget endnu.

LÆS OGSÅ: Elbæk vil give kultur mere central rolle

Det er ikke let at være en nytænkende kulturminister. Der er så forbandet mange institutioner og faste bindinger, der vil holde nye ideer på tegnebordet. Jeg mener, at det er en god ide at gøre op med det evige plejer, men faren er, at det kan blive en huhej-kulturpolitik, som præges af events og kortvarige begivenheder, vurderer Jørn Langsted.

Uffe Elbæk er præget af den amerikanske forsker Richard Floridas ideer om, at en kreativ klasse kan redde samfundet ved at samkøre erhverv og kultur. Han vil formentlig forsøge et endnu tættere samarbejde mellem kunst og erhverv, og det kan bevirke, at kunstens rolle bliver instrumentel.

Når kunsten bliver instrumental, får den som formål at tilføje samfundet social og økonomisk vinding gennem eksempelvis oplysning og finansielt overskud. Men at kulturpolitikken har mere konkrete formål end blot at støtte kulturlivet er dog ikke en ny tendens, siger Jørn Langsted:

Brian Mikkelsen forsøgte at tvinge tunge kulturinstitutioner som Det Kongelige Teater og Statens Museum for Kunst til at samarbejde med erhvervslivet. Jeg tror ikke, at Uffe Elbæk vil bruge samme tvang, men ønsket om samarbejdet vil formentlig ikke ændre sig under den nye regering, vurderer Jørn Langsted og fortsætter:

Det kan gå ud over den frie kunst, den kunst, der ikke nødvendigvis har noget formål umiddelbart, men som kan ryste vores virkelighedsopfattelse eller på anden måde strække sig ud over vores hverdag.

Michael Christiansen, tidligere direktør for en af dansk kulturlivs sværvægtere Det Kongelige Teater og nuværende bestyrelsesformand for dansk kulturlivs flagskib, Danmarks Radio, er glad for at få en ny minister:

Både Per Stig Møller og Uffe Elbæk har stærke meninger om kulturen. Jeg hilser skiftet velkomment, ikke fordi Per Stig Møller-perioden har været dårlig, men fordi udskiftning på posten er sundt for kulturen, siger Michael Christiansen.

Michael Christiansen tror, at en radikal kulturminister betyder en mindre elitær kulturpolitik:

Traditionelt har De Radikale ført en meget bredt favnende kulturpolitik. Personligt mener jeg, at det vil være en styrke for dansk kulturliv, hvis ministeren fokuserer mere bredt, siger Michael Christiansen.

Selvom De Radikale er blevet beskyldt for at være elitens parti, er de det altså ikke nødvendigvis på kulturområdet. Og Jørn Langsted mener heller ikke, at Uffe Elbæk vil fokusere på det man traditionelt har kaldt finkulturelle kunstarter:

Jeg tror, at Uffe Elbæk snarere er en Jytte Hilden-type end en Brian Mikkelsen. Jytte Hilden kastede sig jo ind for at lufte ud og gøre kulturen folkelig, mens Brian Mikkelsen havde en nationalkonservativ tilgang til kulturen.

Kulturen vil stadig blive en del af værdikampen, men den vil ikke blive brugt til at slå ny-danskere i hovedet med- nu får den en helt anden rolle for at skabe rummelighed, mener Jørn Langsted.

Med udgangspunkt i samarbejdet med erhvervslivet tror jeg, vi kan regne med, at kulturpolitikken bliver moderne og trendy, siger Jørn Langsted.

LÆS OGSÅ: Se Thornings officielle ministerliste her

Han understreger samtidigt, at størstedelen af kulturministeriets budget er bundet op på faste støtteordninger, og at ministeren har forholdsvis små bevillinger at gøre godt med til eventuelle fornyelser.

Indflydelsen liggere snarere i den tone, der lægges over dansk kulturliv. Men sidder en minister i en længere periode, er det naturligvis muligt at sætte sin egen dagsorden og fremsætte nogle temaer.

Michael Christiansen er enig:

Brian Mikkelsens kulturkanon kostede ikke ret meget, og alligevel fik den skabt både overskrifter og en meget interessant debat om, hvad dansk kulturliv skal. Det er et glimrende bevis på, at man ikke kan måle en ministers indflydelse i kroner og ører, siger formanden for DRs bestyrelse.

Han tilføjer, at netop den ukonkrete indflydelse gør det svært at være kulturminister:

Kulturpolitik handler om alt andet end de øvrige ministeriers områder- holdninger og værdier og intet facit eller økonomiske vismænd at vende sig mod, hvis man bliver i tvivl. Man kommer hurtigt på dybt vand, mener Michael Christiansen.

Jørn Langsted tilføjer, at enhver omprioritering på kulturområdet ofte vil fylde meget i pressen:

I det øjeblik en institution eller person bliver forbigået, vil det skabe genlyd i pressen. Det er godt pressestof, og kulturpersoner er gode til at råbe op og formulere sig i kraftige vendinger. Og så er der altid stor uenighed. Når en kulturperson siger bøh, vil en anden sige buh, og så er overskriften skabt, siger Jørn Langsted.

Derfor er det også vigtigt, at en ny kulturminister kan tåle mosten, siger Michael Christiansen:

Hvis ministeren ændrer prioriteringer får han eller hun på hattepulden med kulturlivets direkte og upræcise sprog. Men selvom man ikke altid lige kan se det, elsker kulturlivet i virkeligheden ministre, der udfordrer kunstens egne ståsteder.

Og selvfølgelig har DRs bestyrelsesformand et ønske til den kommende kulturminister:

Jeg håber, at folketinget kan blive enige om et bredt medieforlig. Det har vi traditionelt haft, og jeg synes det er essentielt, at vi nu demokratisk sikrer, at DR fortsat kan være med til at opbygge demokratiet.